Saudijska Arabija presrela jemensku raketu

Rijad tvrdi da su saudijske snage uništile rampu sa koje je ispaljen projektil (AP)

Saudijska Arabija saopćila je da je presrela balističku raketu tipa Scud ispaljenu iz Jemena, prenosi Reuters, uz ocjenu da to predstavlja prijetnju za krhko primirje uoči novih mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u januaru.

“Saudijske zračne snage presrele su sinoć oko 23 sati projektili Scud ispaljeni iz Sane prema gradu Nahran i momentalno uništile lansirnu platformu,” navodi se u saudijskom saopćenju.

Jemenska državna novinska agencija javila je da je cilj bila baza saudijske nacionalne garde, prenosi Tanjug.

Ovo je posljednji u nizu napada jemenskih snaga na Saudijsku Arabiju, od kojih nijedan, prema izvještajima, nije prouzrokovao ljudske žrtve.

Zračni udari

Vojni savez arapskih zemalja Zaljeva predvođen Saudijskom Arabijom počeo je u martu bombardirati pripadnike jemenskog pokreta Husi koji je saveznik Irana u nastojanju da vrati na vlast predsjednika Abd Rabbu Mansoura Hadija.

U sukobu je poginulo gotovo 6.000 ljudi, ali 15. decembra je stupilo na snagu primirje koje je koincidiralo sa mirovnim pregovorima uz podršku UN-a.

Iako često kršeno, primirje je omogućio da se dopreme bar manje količine pomoći u ratna područja i ublaži humanitarna kriza u Jemenu.

Pregovori zaraćenih strana trebalo bi da se nastave 14. januara.

Izvor: Agencije