SAD kritizira kineski zakon protiv terorizma

SAD smatra da se zakonom ugrožavaju ljudska prava i ograničavaju slobode na internetu (EPA)

Kina je u nedjelju usvojila protuteroristički zakon unatoč protivljenju SAD-a koji smatra da se zakonom ugrožavaju ljudska prava i ograničavaju slobode na internetu.

Stalni odbor Svekineskog narodnog kongresa odobrio je mjeru u nedjelju, objavila je novinska agencija Xinhua, kako prenosi Hina.

Američki predsjednik Barack Obama, State Department i Ministarstvo trgovine kritizirali su odredbe da prekomorske tehnološke tvrtke moraju predati svoje kriptografske ključeve kineskim vlastima.

Takve odredbe ograničavaju slobodu izražavanja i vjeroispovijesti, a istodobno ugrožavaju američku trgovinu i ulaganja u Kini nepoštenim miješanjem u poslovanje, tvrdi Washington.

Peking odgovara da se tehnološke tvrtke nemaju čega bojati i da SAD nema prava intervenirati.

‘Zaštita naroda’

“Uvijek su žrtve terorizma i ekstremizma nevine osobe i to je razlog zbog kojeg kineske vlasti poduzimaju konkretne korake da zaštite narod, uključujući obične Amerikance koji provode Božić u pekinškom Sanlitunu”, navodi se u uvodniku državnog lista Global Times na engleskom.

Sanlitun je dio Pekinga u kojem su smještena brojna veleposlanstva.

U četvrtak pekinška je policija oglasila žutu opasnost te pojačala naoružane patrole na ulicama i zatvorila trgovački dio grada u kojem je mnogo barova.

SAD, Britanija, Francuska i Australija upozorile su svoje državljane na moguće sigurnosne prijetnje u Pekingu tijekom blagdana.

Protuteroristički zakon jača i ovlasti nadzora.

Izvor: Agencije