Preveslao put od San Francisca do Australije

Beeden (53) je napustio San Francisco 1. juna u šestmetarskom brodiću Socks II (Twitter/@solopacificrow)

Britanski avanturista John Beeden prvi je sam preveslao 7.400 nautičkih milja (13.705 kilometara) preko Tihog okeana i avanturu završio na sjeveroistočnoj obali Australije.

Beeden (53) je napustio San Francisco 1. juna u šestmetarskom brodiću Socks II, a u Cairns je uplovio danas, veslajući  u prosjeku 15 sati na dan tokom 209 dana.

“Biti prva osoba koja je postigla tako nešto zaista je nevjerovatno, još toga nisam potpuno svjestan”, rekao je Beeden za ABC TV.

Beeden je kasnio gotovo mjesec dana u odnosu na svoje planove zbog vremenskih uslova koji su usporili put.

Tihi okean – najveća prepreka

Tokom 2011. Beeden je sam preveslao 2.600 nautičkih milja preko Atlantskog okeana u 53 dana, no kazao je da je teže savladati Tihi okean.

“Kad sam krenuo iz San Francisca, nisam shvatao kako će to biti teško – došao sam više puta do ruba i mislio sam da neću više biti u stanju nastaviti”, kazao je Beeden.

Za vrijeme puta povremeno bi viđao ljude dok je prolazio pored ostrva i uzimao namirnice, no nakon sedam mjeseci samoće na moru smatrao je  “zaista čudnim” vratiti se ponovo među ljude i buku.

“Čudno je to, no dobro je vratiti se kao što je na neki način također dobro biti vani, na pučini”, rekao je.

Većinu vremena najbliža ljudska bića bila su mu – posada svemirske stranice 250 kilometara iznad njega. 

Njegova supruga Cheryl i dvoje djece tinejdžera pozdravilo ga je na doku u Cairnsu kad je pristao u pratnji brojnih lokalnih čamaca.

Britanski veslač Peter Bird 1983. gotovo je uspio da prevesla iz San Francisca do Australije,  ali ga je australska mornarica spasila pored Velikog koraljnog grebena samo 33 milje od kopna, nakon 294 dana na moru.

Bird je još nekoliko puta pokušaj ponovio, no nestao je na moru 1996.  

Izvor: Agencije