Počelo suđenje za masakr šiita u Iraku

U Iraku je počelo suđenje 36-orici muškaraca za jedan od najgorih masakara koje su počinili pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

I dok borci za ljudska prava optužuju iračke vlasti da idu linijom manjeg otpora, obitelji žrtava, uglavnom iračkih šiita, traže da pravda bude što prije zadovoljena.

U lipnju prošle godine borci ISIL-a u vojnoj bazi Speicher, nedaleko od Tikrita, ubili su više od 1.500 kadeta iračke vojske, redom šiita.

Aktivisti: Nepravedno suđenje

Obitelji jednog od ubijenih suđenje ne može zacijeliti rane.

“Vlada stalno ponavlja kako će biti uhvaćeni oni koji su pobili naše sinove. No, do sada niti sam dobio posmrtne ostatke svoga sina, niti su počinitelji izvedeni pred lice pravde. Želimo da pravda bude brzo zadovoljena”, kaže Tamkeen al-Moussavi, otac žrtve.

U srpnju  je irački sud proglasio krivim 24 muškarca za djelomičnu odgovornost za masakr. Borci za ljudska prava ističu da suđenje nije bilo pravedno, kako nije bilo dovoljno dokaza.

“Optuženi za masakr u vojnoj bazi Speicher priznali su da su sudjelovali u zločinu. Pomno pratimo slučaj. Proces je u tijeku”, rekao je Adnan al-Assadi, zastupnik u iračkom parlamentu.

Obitelji stradalih bijesne su na iračke vlasti i redovito prosvjeduju u Bagdadu tražeći pravdu.

Traga se za gotovo 600 osumnjičenih

“Jedna žrtva iz baze Speicher vrijedi više od 10 iračkih političara. Neka parlament ide dovraga”, poručio je Jabar Khudiaer, brat žrtve.

Drugi se nadaju ne samo da će pravda biti zadovoljena, nego i da će iračke vlasti pronaći tijela vojnika koja su zakopana negdje u okolici Tikrita.

Do sada je pronađeno samo 400 tijela od 1.500 ubijenih vojnika. Vlasti tragaju za gotovo 600 ljudi osumnjičenih da su sudjelovali u masakru.

Do danas ih je osuđeno samo 24.

Izvor: Al Jazeera i agencije