NATO šalje avione za ranu kontrolu u Tursku

AWACS avioni bi trebali stabilizirati zračni prostor iznad Turske i spriječiti nova obaranja aviona (Getty Images)

NATO će u Tursku poslati avione za ranu kontrolu i obavještavanje Boeing E-3 Sentry kako bi ojačao tursku zračnu odbranu, prenijeli su njemački mediji.

Avione poznatije kao AWACS poslat će njemačka vojska sa aerodroma Geilenkirchen, prenosi Spjutnik.

O tome je Ministarstvo odbrane Njemačke u pismu obavijestilo Bundestag.

Prema informaciji iz njemačke Vlade, za ovu operaciju nije potrebno odobrenje Bundestaga.

Prema listu Bild am Sonntag, njemačko Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova su uputili pismo Bundestagu u kojem ih obavještavaju o privremenom slanju aviona u zračnu bazu Konya u Turskoj.

“S obzirom da Njemačka daje 30 posto sveukupnog osoblja NATO snaga, naše oružane snage će očito imati koristi od ovog poteza”, rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva odbrane.

Spor Rusije i Turske

Odluka o slanju aviona za ranu kontrolu i obavještavanje dolazi nešto više od mjesec dana od kad je Turska oborila ruski borbeni avion koji je navodno ušao u njen zračni prostor dok je bio u borbenoj misiji u susjednoj Siriji.

Prema navodima njemačkih medija, raspoređivanje aviona bi trebalo stabilizirati zračni prostor iznad Turske i spriječiti nova obaranja aviona.

Sjevernoatlantska alijansa je donijela odluku 18. decembra da Ankari uputi protuzračnu opremu, uključujući AWACS avione, da pojača kontrolu zračnog neba i da pojača prisustvo mornarice NATO zemalja.

Njemački zakonodavci su ranije ovog mjeseca odobrili plan da Njemačka direktno učestvuje u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, kao odgovor na poziv Francuske za pomoć nakon smrtonosnih napada u Parizu.

Parlament je odobrio mandat za raspoređivanje izviđačkih aviona Tornado, te raspoređivanje fregate i do 1.200 vojnika sa 445 glasova za i 146 glasova protiv.

Izvor: Agencije