Iračka vojska preuzela Ramadi

Snage iračke vojske preuzele su kontrolu nad gradom Ramadijem u pokrajini Anbar od boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), javlja reporter Al Jazeere.

Glasnogovornik iračke vojske je kazao da su vojnici preuzeli kontrolu nad Vladinim kompleksom u centru grada, posljednom utvrdom ISIL-a.

”Ovo znači da su oni [borci ISIL-a] poraženi”, rekao je glasnogovornik iračke vojske Sabah-al Numani, a prenosi Reuters.

On kaže da su pripadnici ISIL-a prije povlačenja postavili veliki broj eksplozivinih naprava te da je u toku deminiranje

U današnjim borbama poginulo je i ranjeno više boraca ISIL-a.

U međuvremenu, načelnik policije u Kirkuku na sjeveru Iraka izjavio je da su američke specijalne snage i kurdske antiterorističke jedinice izvele napad na sjedište ISIL-a u gradu Al-Hawija i da je u napadu ubijeno više pripadnika te grupe, što su mediji bliski ISIL-u negirali.

Prije samo dva mjeseca, američki i kurdski komandosi u zajedničkoj akciji oslobodili su 70 ljudi iz ISIL-ovog zatvora u tom gradu.

Proturječne informacije

“Dobivamo proturječne informacije. Kurdski zvaničnici pokušavaju ne pridavati toliko važnosti ovom incidentu, zbog čega neki vjeruju da operacija nije tekla prema planu. Jedan američki zvaničnik čak je sve to i negirao, javlja reporter Al Jazeere Osama bin Javaid.

On je dodao da kurdski mediji navode da je u akciji koja je izvedena u petak navečer zarobljeno devet boraca ISIL-a, a 12 ubijeno.

Riječ je o drugoj zajedničkoj akciji kurdskih i američkih snaga.

“Ipak, ostaje nejasno je li cilj akcije bio napad na ovu naoružanu grupu i skupljanje više informacija o njima ili oslobađanje zarobljenika, kao što je bio cilj akcije izvedene u oktobru”, javlja Javaid.

Reporter Al Jazeere je dodao da trenutno nema više detalja, te da se čeka da se ovim povodom zvanično oglasi i kurdska vlada, da kaže je li akcije uopće bilo i koliki je broj boraca ISIL-a uhvaćen, odnosno ubijen.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Iračke snage ušle su dublje u posljednji preostali kvart koji pod kontrolom drži ISIL u gradu Ramadiju.

Published On 26 Dec 2015

Očekivana pobjeda povratila bi uzdrmani moral iračkim snagama, a SAD-u dala potvrdu ispravnosti strategije.

opinion by Boško Jakšić
Published On 25 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO