Cavusoglu: Neljudski ruski napadi u Siriji

Iako Rusija tvrdi da su mete njihovih napada položaji ISIL-a, često žrtve ovih napada budu sirijski civili (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako nedavni ruski napadi u Siriji u kojima su poginuli civili nisu ljudski niti ih ljudska savjest može podnijeti.

Cavusoglu je podsjetio na napade koji su se u četvrtak dogodili u Istočnoj Ghouti, u Siriji. Tada je poginulo više od 30 osoba, među kojima se nalazilo osmero djece.

U napadu na dvije bolnice u petak je u sirijskom Azazu poginulo šest, a ozlijeđeno deset osoba. Ministar je kazao kako su pojedini ozlijeđeni dovezeni u bolnice u Kilisu, u Turskoj.

Turski ministar je dodao kako je doznao i za napad na džamiju za vrijeme džuma-namaza u Halepu, u kojem je poginulo pet, a ranjeno deset osoba.

Cavusoglu je rekao kako žali zbog toga što se nastavljaju ruski napadi na civile u Siriji.

“Oštro osuđujemo ruske napade koji se izvode gotovo svaki dan i u kojima stradaju civili”, kazao je Cavusoglu i dodao da je Amnesty International (AI) navodio podatke o stradanju civila u ruskim napadima, što međunarodna zajednica ne bi trebala zanemarivati, prenosi Anadolija.

Intenzivniji napadi

Cavusoglu je podsjetio da je 18. prosinca Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se podržava mapa puta za mirovni proces u Siriji.

Ipak, kako kaže, ruski napadi su nakon 20. prosinca intenzivniji.

Ministar Cavusoglu je izrazio želju da svaki odgovorni član međunarodne zajednice primijeti situaciju koja se događa u Siriji i kaže “stop” napadima, ne samo za dobrobit Sirijaca nego i za dobrobit cijele regije.

Krajem rujna ove godina ruski zrakoplovi počeli su s bombardiranjem više sirijskih gradova.

Iako Rusija tvrdi da su mete njihovih napada položaji skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), često žrtve ovih napada budu sirijski civili.

Također, tijekom ovih napada često bivaju uništeni vojni stožeri kao i centri za obuku sirijske oporbe, koji se nalaze u Homsu, Hami, Idlibu i Halepu.

Izvor: Agencije