Brojne kuće izgorjele u australskim požarima

Požari koji bukte u Australiji uništili su više od 100 kuća. Vatra se u petak opasno približila popularnoj primorskoj turističkoj destinaciji u državi Victoria.

Ni danas situacija nije mnogo mirnija. Na snazi su mjere opreza od novih požara.

Velika okeanska cesta, put koji vodi van Melburna obično je vrlo frekventan i veliki je magnet za turiste. Ali, nakon što je vatra protutnjala mjestima uz obalu, cestom niko ne saobraća.

Tokom noći kiša je pomogla u gašenju više od 2.200 hektara zahvaćenih vatrom, no to se područje i dalje smatra ugroženim

Povjerenik Službe za hitne situacije Craig Lapsley je kazao :”Vatra ne odlazi. Ova vatra ostaje i moguće je da nam bukne ponovo u januaru ili februaru. Takve su dugoročne prognoze. Imamo suho, vrelo ljeto”.

Borba sa vatrom

Vatrogasci su se sinoć, do kasno u noć, borili s vatrom. Vodene bombe su bacane i iz zraka, ali je vatra stigla do domova. 

Mnogi stanovnici obližnjih naselja i turisti koji su tu stigli noć su proveli u evakuacijskim centrima.

“Krenuo sam u posjetu porodici u Avoci i na putu prema dole vidio sam oblake dima na autoputu. Činilo se da se taj dim približava kućama. Onda se približio. Izgledalo je apokaliptično”, rekao je stanovnik Patric Carey. 

Svako novo ljeto donosi nove požare u Australiji i oni nikada ne prođu bez velikih finansijskih posljedica.

Izvor: Al Jazeera