Rusi izveli 5.240 napada na Siriju

Amnesty International je objavio kako bi rusko bombardiranje Sirije moglo biti ratni zločin zbog broja civila ubijenih u napadima (EPA)

Ruska avijacija izvela je 5.240 letova u Siriji od početka operacija 30. septembra, pri čemu je u 145 slučajeva djelovala tzv. avijacija dugog dometa, potvrdio je Sergej Rudskoj iz ruskog Generalštaba.

“Ruska avijacija svakodnevno napada infrastrukturu terorista, njihove komandne položaje, vojnu opremu i same borce”, prenio je njegove riječi ruski Sputnjik.

Samo jučer, precizirao je, na području Sirije pogođeno je 189 uporišta naoružanih grupa.

“Ruska vojska dobila je informacije o terorističkim metama od komandanata sirijske armije i jedinica patriotske opozicije”, rekao je Rudskoj.

Izjavio je da su sirijske državne snage, uz podršku ruske avijacije, oslobodile pet naseljenih područja u pokrajini Halep te da pojačavaju ofanzivu u pravcu jugozapada, prema Idlibu.

Još je rekao i da su ruske obavještajne snage uočile gotovo 12.000 kamiona za prijevoz nafte na tursko-iračkoj granici, nedaleko od kontrolnog punkta Zakho.

Amnesty upozorio na mogući ratni zločin

Amnesty International je prethodno objavio kako bi rusko bombardiranje Sirije moglo biti ratni zločin zbog broja civila ubijenih u napadima, navodeći kako ima dokaze da je zračnim napadima prekršeno humanitarno pravo.

“U ruskim zračnim napadima u Siriji ubijene su stotine civila i pričinjena je golema šteta u stambenim četvrtima, u kojima su uništeni stambeni objekti, jedna džamija, prometna pijaca te medicinski objekti… Postoje dokazi da se tim napadima kršilo humanitarno pravo”, piše u izvještaju te organizacije.

Rusija je počela izvoditi zračne napade u Siriji uz objašnjenje kako želi pomoći savezniku, predsjedniku Basharu al-Assadu, te poraziti grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) i druge oružane grupe. Ustrajno i odlučno negira tvrdnje da gađa civile, navodeći kako pazi na to da ne bombardira stambene četvrti.

“Utisak je da su ciljevi nekih ruskih napada bili direktno civili i njihova imovina, jer su izvedeni u stambenim područjima u kojima nema vidljivih vojnih ciljeva, a povremeno su napadane i medicinske institucije”, piše u izjavi direktora programa Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku Philipa Luthera.

Ubijeno 2.132 ljudi

“Ti napadi mogli bi biti ratni zločini”, naglasio je Luther.

U izvještaju AI upozorava na to da postoje dokazi da je Rusija u Siriji možda koristila zabranjenu kasetnu municiju i nenavođene projektile u nastanjenim područjima te zahtijeva od nje da to prestane činiti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da je od kraja septembra do 21. decembra u ruskim napadima ubijeno 2.132 ljudi, među kojima 710 civila, od čega su 104 bile žene i 161 dijete.

Rusija tvrdi da je izvještaj Amnestyja pristran i sadrži neosnovane tvrdnje te lažne informacije.

Izvor: Agencije