Ljekari: Korišten bojni otrov u napadu u Siriji

U napadu na sirijski grad Moadamiyeh, jugozapadno od Damaska, navodno je korišten bojni otrov.

Medicinski izvori ističu da je vjerovatno upotrijebljen sarin, jedno od najsmrtonosnijih hemijskih oružja. U napadu je poginulo pet, a povrijeđeno više od 30 osoba.

Nije prvi put da se mogu čuti izvještaji o korištenju bojnih otrova u Siriji.

Izvori bliski opoziciji kažu da su bili izloženi otrovnom plinu nakon što je vladin helikopter ispalio rakete u naseljeno područje grada Moadamiyeha.

U tom području pod kontrolom pobunjenika, koje se nalazi na prilazu Damasku, već se duže vrijeme vode borbe. Sirijska vojska drži ga pod opsadom.

Novinar Mazim al-Shami je rekao: “Te rakete nosile su sarin. U napadu je poginulo pet ljudi, uključujući i 12-godišnjeg dječaka. Povrijeđeno je više od 30 osoba, uglavnom civila. Sarin je korišten u zapadnom dijelu grada. Žrtve su imale simptome poput curenja iz nosa i usta, što je poslije prešlo u krvarenje, otežanog disanja i nadraženih očiju. Pet osoba je umrlo.”

Raniji napadi

Moadamiyeh je jedno od područja pod kontrolom opozicije u blizini glavnog grada, gdje su protiv civila korišteni otrovi i 2013.

Tom prilikom stradale su stotine ljudi. Istraga Ujedinjenih naroda kasnije je potvrdila da je korišten sarin.

Nijedna strana nije okrivljena, iako su brojne zapadne države optužile snage lojalne sirijskoj vladi.

Rusija i SAD su nakon toga postigli dogovor o uništenju sirijskog arsenala hemijskog oružja.

Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja potvrdila je da je uništena sirijska oprema za proizvodnju, miješanje i punjenje takvog oružja. Međutim, i nakon toga su pristizali izvještaji o napadima njime. U oktobru ove godine Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja izvijestila je o korištenju iperita u pokrajini Halep.

Ni ovaj put nijedna strana nije okrivljena.

Ipak, u tom području vode se borbe između grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i jedne opozicijske grupe. Diplomati kažu da je to jedan od dokaza da se ISIL domogao hemijskog oružja i da ga koristi i u Iraku i u Siriji.

I u sirijskoj pokrajini Idlib, u periodu između marta i maja, zabilježeno je nekoliko slučajeva mogućeg korištenja hemijskog oružja, uključujući i hlor.

Opozicija je optužila vladine snage.

Američki predstavnik u Organizaciji za zabranu hemijskog naoružanja upozorava da se bojni otrovi sve češće koriste u sirijskom ratu. A vlada predsjednika Assada našla se na meti kritika da nije prijavila sve zalihe hemijskog oružja.

Izvor: Al Jazeera