Francuska mijenja Ustav nakon napada

Vlada je obećala da će dati sigurnosne odgovore na krizne situacije (AP)

Francuska vlada planira uvesti hitne sigurnosne mjere u Ustav kao odgovor na prošlomjesečne napade u Parizu.

“Uz to će se osuđenim teroristima s dvojnim državljanstvom oduzeti francuska putovnica”, kazao je premijer Manuel Valls najavljujući mjere.

Vlada je obećala da će dati sigurnosne odgovore na krizne situacije.

U okviru tromjesečnog izvanrednog stanja, koje je na snazi od napada u kojima je ubijeno 130 ljudi, primjenjuju se dosadašnji zakoni kojima se ograničava sloboda kretanja i učvršćuju kontrole na granicama.

Valls: Prijetnja nikad ovakva

Policija je privremeno dobila ovlasti za organiziranje potrage za određenim osobama bez naloga. Prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova, od uvođenja izvanrednog stanja to je primijenjeno u 2.898 slučajeva.

“Prijetnja nikada dosad nije bila ovako velika”, rekao je Valls.

“To je, i već sam to rekao, simbolična mjera. To je teška sankcija na koju zemlja ima pravo, kazna onome tko ju je izdao do najviše razine. Hladnokrvno ubiti sugrađane u ime ideologije je isto što i izraziti potpuno i definitivno odbacivanje da se živi zajedno i da se ne razlikuje porijeklo ili religija. To je znači potpuno nepriznavanje nacije.”

Kazao je i da je u Siriju i Irak dosad otputovalo najmanje 1.000 francuskih državljana, gdje su se pridružili naoružanim skupinama. Pretpostavlja se da ih je 150 poginulo te da ih se 250 vratilo u Francusku.

Valls je najavio i da će o planiranim ustavnim reformama raspravljati parlament, a potom i članovi senata. 

Izvor: Agencije