Francuska mijenja Ustav nakon napada

Vlada je obećala da će dati sigurnosne odgovore na krizne situacije (AP)
Vlada je obećala da će dati sigurnosne odgovore na krizne situacije (AP)

Francuska vlada planira uvesti hitne sigurnosne mjere u Ustav kao odgovor na prošlomjesečne napade u Parizu.

“Uz to će se osuđenim teroristima s dvojnim državljanstvom oduzeti francuska putovnica”, kazao je premijer Manuel Valls najavljujući mjere.

Vlada je obećala da će dati sigurnosne odgovore na krizne situacije.

U okviru tromjesečnog izvanrednog stanja, koje je na snazi od napada u kojima je ubijeno 130 ljudi, primjenjuju se dosadašnji zakoni kojima se ograničava sloboda kretanja i učvršćuju kontrole na granicama.

Valls: Prijetnja nikad ovakva

Policija je privremeno dobila ovlasti za organiziranje potrage za određenim osobama bez naloga. Prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova, od uvođenja izvanrednog stanja to je primijenjeno u 2.898 slučajeva.

“Prijetnja nikada dosad nije bila ovako velika”, rekao je Valls.

“To je, i već sam to rekao, simbolična mjera. To je teška sankcija na koju zemlja ima pravo, kazna onome tko ju je izdao do najviše razine. Hladnokrvno ubiti sugrađane u ime ideologije je isto što i izraziti potpuno i definitivno odbacivanje da se živi zajedno i da se ne razlikuje porijeklo ili religija. To je znači potpuno nepriznavanje nacije.”

Kazao je i da je u Siriju i Irak dosad otputovalo najmanje 1.000 francuskih državljana, gdje su se pridružili naoružanim skupinama. Pretpostavlja se da ih je 150 poginulo te da ih se 250 vratilo u Francusku.

Valls je najavio i da će o planiranim ustavnim reformama raspravljati parlament, a potom i članovi senata. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO