Zbog Boko Harama milion djece ne ide u školu

UNICEF navodi da manjak obrazovanja doprinosi radikaliziranju djece (EPA)

Grupa Boko Haram akcijama u Nigeriji i susjednim zemljama onemogućila je djeci da završe osnovnu školu i da se dalje obrazuju, navodi UNICEF u izvještaju.

Zbog Boko Harama više od milion djece ne može ići u školu, stoji u izvještaju.

Više od 2.000 škola u Nigeriji, Kamerunu, Čadu i Nigeru, kao i stotine drugih institucija, zatvoreno je zbog te oružane grupe.

UNICEF navodi da manjak obrazovanja doprinosi radikalizaciji djece.

Otvaranje škola

Zbog straha od napada, djeca ne smiju ići u zgrade gdje se odvija nastava.

“Što duže ne idu u školu, veća je opasnost da će biti kidnapirana ili da će ih neka grupa regrutirati”, tvrdi regionalni direktor UNICEF-a Manuel Fontaine.

Uprkos nasilju, u nigerijskoj regiji Borno od oktobra je otvoreno više od 400 škola, navode iz tog međunarodnog fonda za djecu.

Na sjeveru Kameruna otvoreno je 135 škola.

Nigerijska vojska nedavno je pokrenula najveću ofanzivu u nastojanju da, nakon šest godina, razbije Boko Haram na sjeveru zemlje.

Napad na jedno od najjačih uporišta te oružane grupe uslijedio je nekoliko dana nakon što je u Kamerunu oslobođeno više stotina zatočenika.

Novi val raseljenih

Vlada Kameruna već je deportirala hiljade nigerijskih izbjeglica, jer su, kako tvrde, zabrinuti da se među njima kriju borci Boko Harama.

Nigerijske snage su pod pritiskom da do kraja godine poraze tu oružanu grupu.

A kako se borbe rasplamsavaju, humanitarne organizacije se pripremaju za novi val raseljenih osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Nigerijska vojska pokrenula je najveću ofanzivu u nastojanju da nakon šest godina razbije Boko Haram na sjeveru zemlje.Napad na jedno od najjačih uporišta te naoružane skupine uslijedio je nekoliko dana nakon što je više stotina zatočenika oslobođeno u Kamerunu. 

Published On 09 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO