Video: Vojni veterani štite djevojčicu od Trumpa

Nakon što je čula govor Donalda Trumpa, jednog od republikanskih političara koji se bori za kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, osmogodišnja Sofija iz savezne države Texas prestrašila se da će on prognati sve muslimane iz SAD-a.

Njena majka Melissa Chance Yassini je 9. decembra na Facebooku objavila kako je „došao tužan dan za SAD“.

„Tužan je dan u Americi kada ja moram tješiti osmogodišnju kćer koja je čula da neki muškarac sa žutom kosom po imenu Trump želi izbaciti sve muslimane iz Amerike. Sakupila je sve omiljene stvari u jednu torbu u slučaju da vojska dođe da nas izbaci iz kuće. Provjerila je tri-četiri puta jesu li vrata zaključana. Ovo je terorizam. Nijedno dijete u Americi ne zaslužuje da se tako osjeća“, navela je Yassini na toj društvenoj internetskoj mreži.

Njena objava je u trenutku zapalila internet i postala viralna. U veoma kratkom periodu podijeljena je više od 22.600 puta.

Kada je vojna veteranka Kerri Peek vidjela tu priču, bila je zapanjena.

„Bila sam budna cijelu noć. Potreslo me je to. Majka sam i znam da želite zaštititi dijete od svega“, ističe.

Poruke podrške

Peek je Sofiji poslala svoju fotografiju s porukom: „#IWillProtectYou“ – Ja ću te zaštititi.

Tu oznaku na Twitteru ubrzo su prihvatili mnogi, naročito bivši i aktuelni pripadnici američkih snaga sigurnosti, od policije do marinaca.

Svi su poručili Sofiji kako „ima njihovu podršku i zaštitu“, da su se „zakleli štititi slobodu svih Amerikanaca i da će to uraditi“.

„Sofija, ti si razlog što sam u službi. Ne pitam ljude koje su vjere prije nego im pomognem, samo pomažem“, poručila je Elizabeth April putem Twittera.

„Sofija, kao Amerikancu, marincu i ocu, tvoja priča mi je slomila srce. Ne plaši se, zaštitit ćemo te“, napisao je osmogodišnjakinji Anthony Raffety.

Izvor: Al Jazeera