Haiti: Stotine hiljada djece u ropstvu

Blizu 36 miliona osoba na svijetu žrtve su nekog oblika ropstva. Na Haitiju je svako deseto dijete žrtva eksploatacije. Stotine hiljada djece, većinom djevojčica, podvrgnute su fizičkom i seksualnom zlostavljanju. Autori jedne radioemisije pokušavaju to promijeniti.

U mirnoj četvrti Port-au-Princea grupa mladih glumaca uvježbava tekst. Predani su onome što rade, a za to imaju dobar razlog. Tim scenarista, glumaca i režisera svakog mjeseca napravi blizu 15 radioemisija čija je svrha zabaviti, ali i obrazovati publiku.

Jedan od problema o kojem se najčešće govori u emisiji “Zoukoutap”, što znači „Šepati“, jeste dječije ropstvo. Do sada su snimili brojne slikovite i uznemirujuće scene.

„Naježim se kad slušam o tome. To je užasno. Ali upravo zbog toga želimo natjerati ljude da se suoče sa stvarnošću i shvate koliko je velik taj problem“, govori režiserka Christina Guerin.

Na Haitiju je radio najpopularniji medij, a emisija ima više od milion slušalaca. Autori je opisuju kao sapunicu kojoj su cilj društvene promjene i kažu kako uspijevaju prenijeti poruku.

Psovke i udarci

Mnogi slušatelji ne propuštaju nijednu emisiju, govori glumica Martine Fidel, pažljivo prate radnju i shvataju njen smisao.

U zemlji u kojoj je dječije ropstvo veliki problem na taj način možda spašavaju živote, iz Port-au-Princea javlja novinar Al Jazeere Andy Gallacher.

„Procjenjuje se da je na Haitiju gotovo četvrtina miliona djece koja žive u ropstvu. Mnogu od njih prodale su vlastite porodice. Ali, srećom, ima i utočišta za onu koja su pobjegla, mjesta na kojima su sigurna“, dodaje.

Životi djece koja su uspjela razbiti okove ropstva i ostaviti ih iza sebe stalni su podsjetnik na taj sramotni problem.

„Živjeti u ropstvu kao dijete veoma je teško. Morate raditi sve poslove po kući – kuhati, čistiti i sve ostalo. Loše postupaju prema vama. A ako progovorite o onome što se dešava, psuju i tuku vas“, objašnjava Lisena Hilaire, žrtva ropstva.

Ovakvih emisija na Haitiju ranije nije bilo i, iako se emitira već nekoliko godina, još je teško procijeniti njen stvarni uspjeh. Ali ekipa koja stoji iza emisije kaže da sada imaju odanu publiku i da su postali moćan glas u borbi protiv dječijeg ropstva u toj državi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO