Putin: Evropa slijepo prati instrukcije SAD-a

Putin zaključio da se interesi svih zemalja podudaraju kada je riječ o primjeni oružja za masovno uništavanje (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas da Evropa ne sprovodi samostalno vanjsku politiku, nego da dio svog suvereniteta nije predala samo NATO-u, već i Washingtonu.

“Problem sa Evropom je što ne sprovodi samostalno vanjsku politiku“, rekao je Putin u dokumentarnom filmu Saide Medvedeve “Svjetski poredak”, koji je emitiran na televizijskom programu “Rusija 1”, prenio je Tanjug.

“U principu, to je normalno kada se dio suvereniteta preda vojno-političkom bloku, ali u trenutnoj situaciji evropski suverenitet nije predat u ruke samo NATO-u, već njenom lideru – SAD-u”, istakao je ruski predsjednik.

Kao primjer, Putin je naveo ulazak američkih vojnika u Irak, podsjetivši da su se i Njemačka i Francuska zalagale protiv toga, te su im svi prebacili da nisu u pravu.

“Potvrdilo se da je sam (bivši predsjednik Francuske Jacques) Chirac, koji je gajio bliske odnose sa sunitskim dijelom Bliskog istoka, još tada previdio do čega će to dovesti. Svjedoci smo da su sve te zemlje doživjele urušavanje državnosti, da terorizam cvjeta, a kao rezultat imamo napade po Parizu. Chirac je to tada govorio i bio je u pravu, isto kao i (bivši kancelar Njemačke Gerhard) Schroeder “, ocijenio je Putin.

‘Objediniti napore’

Rusija ne očekuje od Evrope da se odrekne sjevernoatlantske orijentacije, već da prestane slijepo pratiti instrukcije Washingtona i započne aktivno da pronalazi rješenja, rekao je Putin.

“Smatram da bi bilo ispravno da naši evropski partneri počnu da pronalaze vlastita rješenja, a ne da slušaju instrukcije koje dolaze sa one strane okeana“, istakao je Putin.

Predsjednik Rusije naglasio je da Evropa treba da se vodi vlastitim unutarpolitičkim, ali i državnim interesima.

“Čini mi se da je u interesu svih evropskih zemalja, ako griješim neka me uvjere u suprotno, da se objedine napori za pronalazak ekonomskih i političkih rješenja, za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, kao i za rješavanje čitavog niza ekoloških problema”, ocijenio je Putin.

On je naveo da niko ne želi da broj zemalja sa nuklearnim naoružanjem raste i da tu opasnost razumiju sve zemlje.

Putin je ocijenio da u osnovi svih savremenih međunarodnih odnosa stoji Ustav Ujedinjenih naroda – to je fundament međunarodnog prava.

“Često iskrsavaju sporni momenti kada se interesi određenih država sukobljavaju. To se ponekad dešava vještački, a katkad i iz objektivnih razloga, što dovodi do narušavanja Ustava UN-a”, rekao je Putin.

Putin je zaključio da se interesi svih zemalja podudaraju kada je riječ o primjeni oružja za masovno uništavanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO