Corbyn pozvao Trumpa u džamiju u Londonu

Samo u Britaniji, više od pola miliona stanovnika potpisalo je peticiju kojom traže zabranu ulaska Trumpa u njihovu zemlju (Arhiva)

Novoizabrani lider britanske Laburističke partije Jeremy Corbyn uputio je poziv kontroverznom republikanskom predsjedničkom kandidatu Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu da posjeti džamiju Finsbury Park u Londonu kako bi sam doživio islam u Velikoj Britaniji.

Ovakav potez Corbyna uslijedio je tokom intervjua koji je dao za Huffington Post povodom njegovih prvih 100 dana provedenih na čelu stranke, javlja Anadolija.

Trumpovi komentari o tome kako bi svim muslimanima trebalo zabraniti ulazak u SAD, izazvali su buru u javnosti.

Zabrana ulaska u zemlju

Samo u Velikoj Britaniji, više od pola miliona stanovnika potpisalo je peticiju kojom traže zabranu ulaska Trumpa u njihovu zemlju.

“Ne bih mu zabranio ulazak u zemlju. Ako Donald Trump želi doći u Veliku Britaniju, to je uredu, može doći i pridružiti mi se u londonskoj džamiji. Nakon toga može otići i u sinagogu. Uspijevamo imati koherentnu, multireligijsku, multikulturalnu društvenu strukturu u Londonu, u Birminghamu, u Leicesteru, u svim dijelovima ove zemlje. Dobrodošao je da dođe i da vidi to. Možda tako nešto nauči”, kazao je Corbyn.

Donald Trump je pozvao na uvođenje totalne zabrane ulaska muslimanima u SAD, a zbog tog prijedloga oštro je kritiziran u javnosti.

Odbacio je kritike da je njegov prijedlog neamerički i poručio da je SAD “sada u ratu”.

Izvor: Agencije