SAD: Besmisleno da Turska kupuje naftu od ISIL-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon obaranja ruskog vojnog aviona, rekao je da Turska sarađuje s ISIL-om i da kupuje naftu od ove grupe (Getty Images)

Američka administracija je oštrim tonom odbacila ruske tvrdnje da Turska kupuje naftu od Islamske države Irak i Levant.

Glasnogovornica State Departmenta Julia Mason je izjavila da SAD odbacuje tvrdnje da Turska kupuje naftu od ISIL-a.

“Odbacujemo tvrdnju da turska Vlada sarađuje s ISIL-om kako bi ilegalno došla do nafte. Ne postoji nijedan dokaz koji bi opravdao ovakvu optužbu”, rekla je Mason, prenosi Anadolija.

Dodala je kako Turska sarađuje sa međunarodnim partnerima kako bi pojačala sigurnost granice sa Sirijom, napominjući kako je jedan od ciljeva saradnje da se zaustave aktivnosti krijumčarenja koje provodi ISIL.

“Kao što smo bezbroj puta kazali, izražavamo zadovoljstvo što vidimo napore Rusije protiv ISIL-a u Siriji. Ali, nakon ovog događaja (obaranja ruskog aviona), pojavio se znak pitanja u vezi s ruskim operacijama u regiji kao i tvrdnjama da je Rusija u Siriji kako bi ratovala protiv ISIL-a i drugih terorističkih grupa.”

‘To je stvarno smiješno’

“Kao što je kazao predsjednik Barack Obama, podržavamo pravo Turske na odbranu zračnog prostora i teritorija. Također, Obama je potcrtao značaj zajedničkih napora kako bi se osiguralo smanjenje tenzija između Turske i Rusije i kako se ovakav nesretan događaj više ne bi ponovio”, rekla je glasnogovornica State Departmenta.

Glasnogovornik međunarodne koalicije predvođene SAD-om pukovnik Steve Warren, izjavio je da su tvrdnje kako Turska kupuje naftu od ISIL-a “besmislene”.

“Kategorično odbacujemo da Turska sarađuje s ISIL-om. To je besmisleno i stvarno smiješno. Ovakvu tvrdnju u potpunosti i jasno negiramo”, kazao je Warren.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon obaranja ruskog vojnog aviona, rekao je da Turska sarađuje s ISIL-om i da kupuje naftu od ove grupe.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO