Lavrov: Sastat ću se s Cavusogluom

Nećemo se izvlačiti i poslušat ćemo šta Cavusoglu ima reći, rekao je Lavrov (EPA)
Nećemo se izvlačiti i poslušat ćemo šta Cavusoglu ima reći, rekao je Lavrov (EPA)

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov najavio je da će se sresti s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom na summitu OSCE-a u Beogradu, što će biti prvi susret visokih dužnosnika dviju zemalja otkad je tursko zrakoplovstvo srušilo rusku borbenu letjelicu.

“Turska strana inzistira na organiziranju susreta u dvoje s ministrom vanjskih poslova”, izjavio je Lavrov na konferenciji za tisak u Nikoziji.

“Nećemo se izvlačiti i poslušat ćemo što Cavusoglu ima reći. Možda će biti nešto novo, nešto što još nije rekao javno”, dodao je.

Do susreta bi trebalo doći na marginama OSCE-ovog summita, odnosno u okviru zasjedanja Vijeća ministara te organizacije koje se održava u Beogradu 3. i 4. prosinca.

Odnosi Turske i Rusije dramatično su se pogoršali zbog obaranja ruskog borbenog zrakoplova, nakon čega je Moskva, kao odgovor, uvela niz sankcija Ankari.

Dekret o sankcijama

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je i dekret o uvođenju sankcija, a na popisu je nekoliko poljoprivrednih proizvoda koje Rusija od Nove godine više neće uvoziti iz Turske.

Među tim proizvodima su voće i povrće, poput rajčice, luka, grožđa i jabuka, kao i proizvodi od pilećeg mesa, ali ne i limun ili orah, koje Rusija najviše uvozi upravo iz Turske.

U međuvremenu je turski premijer Ahmet Davutoglu poručio kako ne očekuje da će Rusija zaustaviti isporuku plina Turskoj, ali je najavio kako se Ankara, ipak, priprema za takav scenarij.

“Ne mislim da će Rusija zaustaviti isporuku plina, jer imamo uzajamne obveze koje se reguliraju prema međunarodnom pravu”, podsjetio je.

Prema njegovim riječima, Ministarstvu energetike Turske naloženo je da razradi razne alternative u slučaju da isporuka plina, ipak, bude prekinuta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO