Erdogan: Protjerivanje Rusa nije dostojno Turske

Turski predsjednik kazao je da je njegova zemlja spremna ostati bez ruskog plina, glavnog izvora energije (AP)
Turski predsjednik kazao je da je njegova zemlja spremna ostati bez ruskog plina, glavnog izvora energije (AP)

Turska neće odgovoriti na “emocionalne” reakcije Rusije nakon što je tursko zrakoplovstvo srušilo jedan od njezinih vojnih zrakoplova i neće se okomiti na ruske državljane i interese Rusije, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Usvajamo odmjeren pristup prema emocionalnim ispadima Rusije”, citira dnevnik Hurriyet izjavu Erdogana danu u utorak navečer novinarima koji su ga pratili u zrakoplovu između Pariza, gdje je sudjelovao na svjetskom summitu o klimi, i Katara, kamo odlazi u radni posjet.

Kazao je kako ne dolazi u obzir protjerivanje ruskih državljana iz Turske. “To ne bi bilo dostojno Turske”, naglasio je, kako prenosi Hina.

Ruske sankcije Turskoj

Moskva je odlučila ponovno uvesti vize za Turke, počevši od 1. siječnja, te je pozvala svoje građane da više ne putuju u Tursku.

Erdogan je također osudio gospodarske sankcije koje je usvojila Moskva. “Rusija je naš strateški partner, ali gledajte što rade: sankcioniraju naše poslovne ljude. Mi nećemo koristiti takav jezik.”

Turski predsjednik kazao je da je njegova zemlja spremna ostati bez ruskog plina, glavnog izvora energije. “Nismo oduvijek živjeli s prirodnim plinom, znate. Ovaj je narod naviknut na nestašicu”, dodao je.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev odobrio je u utorak listu sankcija protiv Ankare u znak odmazde za obaranje ruskog borbenog zrakoplova na granici Turske i Sirije.

Te mjere uglavnom se odnose na ono za što je Moskva ranije prijetila da će učiniti, ali ima i nekoliko značajnih izuzetaka.

Naredba, objavljena na službenoj stranici ruske vlade u utorak, navodi poljoprivredne proizvode koje Rusija od 1. siječnja 2016. godine više neće uvoziti iz Turske i formalizira zabranu čarter letova prema Turskoj od 1. prosinca.

Napeti odnosi

No, naredba se ne odnosi na važne energetske projekte kao što je plinovod Turski tok ili prehrambene artikle, kao što su limun ili orah, koje Rusija najviše uvozi upravo iz Turske.

Odnosi između Moskve i Ankare vrlo su napeti nakon obaranja ruskog borbenog zrakoplova na tursko-sirijskoj granici 24. studenog.

Turski dužnosnici navode kako je ušao u turski zračni prostor iako je više puta upozoren da promijeni putanju.

Službena Moskva tvrdi kako je letjelica bila iznad Sirije, gdje Rusija izvodi zračne napade protiv protivnika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO