Turska neće uzvraćati na Putinove uvrede

Putin rekao da se zbog 'puzajuće islamizacije' osnivač moderne Turske Kemal Ataturk 'okreće u grobu' (EPA)

Piše: Anealla Safdar

Turska neće službeno reagirati na najnovije izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je obaranje ruskog aviona nazvao neprijateljskim činom, izjavio je premijer Ahmet Davutoglu.

Lokalni mediji izvještavaju da turski premijer ne shvaća ozbiljno Putinove najnovije izjave, koje ocjenjuje “nediplomatskim i uvredljivim”.

Turska reakcija uslijedila je nakon što se Davutoglu vratio iz Brisela, gdje je sa čelnicima EU razgovarao o izbjegličkoj krizi, borbi protiv terorizma i ratu u Siriji.

Putin je u četvrtak izjavio da su Turci odlučili “da Amerikancima ližu određeno mjesto”. Tursko vodstvo je optužio za “puzajuću islamizaciju” zbog koje se osnivač moderne Turske Kemal Ataturk “okreće u grobu”.

Davutoglu je rekao da ruski predsjednik “možda oživljava uspomene na dane provedene u KGB-u. Međutim, KGB-a odavno nema. Vrijeme propagande u sovjetskom stilu je historija. Svaku njegovu izjavu svijet sarkastično ismijava. Ne možemo ga shvatiti ozbiljno”.

Rat riječima

Napetost između dvije zemlje porasla je nakon što je Turska 24. septembra oborila ruski avion na sirijskoj granici zbog narušavanja turskog zračnog prostora, što Moskva opovrgava.

Od tada traje rat riječima između zvaničnika dvije zemlje.

“Mislim da ovaj rat riječima neće trajati dugo”, rekao je za Al Jazeeru Matthew Bryza, član upravnog odbora turske kompanije Turcas Petrol AS i bivši ambasador u Azerbejdžanu.

“Mislim da Turska vlada shvaća da Putin zna da je u krivu”, rekao je on, dodajući da je ruski čelnik ovaj akt nazvao “neprijateljski”, ali je zatim prestao tretirati incident kao čin rata.

“[Putin] je primoran na povlačenje, ali mora izgledati jak kod kuće… Dato mu je do znanja da će se loše stvari desiti ukoliko zabada prst u oko Turskoj ili NATO-u”, kazao je Bryza, koji je bivši zamjenik državnog sekretara SAD-a za južni Kavkaz.

“Mislim da će ova [ratoborna retorika] prestati. To se već desilo na turskoj strani, oni su više suzdržani”, ističe Bryza.

On smatra da će sukob u Siriji i jačanje obnavljanje veza Turske i Izraela biti u centru pažnje sljedećih sedmica.

Izrael i Turska postigli su preliminarni sporazum o normalizaciji odnosa, koji uključuje povratak ambasadora u obje zemlje, kazali su izraelski dužnosnici u četvrtak.

Pregovori su obnovljeni nakon što su prije pet godina odnosi između Turske i Izraela dostigli najnižu tačku zbog smrtonosnog izraelskog napada na propalestinski aktivistički brod, kada je prilikom pokušaja proboja izraelske blokade Gaze stradalo devet turskih državljana.

Pregovori s Izraelom traju “na stručnom nivou”, kazao je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Izvor: Al Jazeera