Turska: Mir nije moguć s Assadom na vlasti

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je sinoć usvojilo rezoluciju o Siriji (AP)

Turski premijer Ahmet Davutoglu je odbacio bilo kakvu mogućnost okončanja rata u Siriji koja ne uključuje smjenjivanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda  jednoglasno je sinoć usvojilo rezoluciju o Siriji, što je prvi  put u četiri godine da nije uložen veto na prijedlog sirijske rezolucije.

“Takve rezolucije nikada nisu pomogle u rješavanju sirijskih problema, Assad je još na vlasti”, kazao je Davutoglu.

On je zaključio da, što duže Assad bio na vlasti, to će biti više haosa u Siriji.

Novom rezolucijom je uspostavljen legitimitet za prekid vatre, stvaranje tranzicijske vlade, povrat izbjeglica, dopremu humanitarne pomoći, ali daljnju borbu protiv terorizma u Siriji.

Sudbina Assada

Ovom rezolucijom nije određena politička sudbina predsjednika Bashara al-Assada koji ima saveznike u Rusiji i Kini te nekoliko drugih zemalja, koje u Vijeću sigurnosti uvijek podržavaju ruski stav, poput Venecuele koja je nestalna članica Vijeća.

Američki državni sekretar John Kerry, koji je vodio sjednicu zato što  Sjedinjene Države predsjedavaju Vijećem sigurnosti u decembru, rekao je da je rezolucija “poslala jasnu poruku za sve zainteresirane strane da je vrijeme da prestane ubijanje u Siriji. Rezolucija koju smo upravo usvojili je kamen temeljac zato što su u njoj uspostavljeni specifični ciljevi i specifični vremenski rokovi”.

Pregovori o prekidu vatre, pod supervizijom Ujedinjenih naroda, trebaju početi s prvim danom 2016. godine, a dalje bi se trebala formirati tranzicijska vlada sastavljena od predstavnika svih građana Sirije.

Zapadne i arapske zemlje su pristale na kompromis u ovoj rezoluciji u kojoj se ne spominje da bi Bashar al-Assad trebao otići s vlasti, odnosno da njegova vlada ne bi trebala biti dio tranzicijskog procesa.

Izvor: Al Jazeera i agencije