Španija: Narodna stranka vodi na izborima

U 20 sati zatvorena su birališta u Španiji. Prema prvim neslužbenim rezultatima španske državne televizije, vodi konzervativna stranka premijera Mariana Rajoya.

Narodna stranka, prema projekcijama, osvaja između 114 i 118 zastupničkih mjesta, što nije dovoljno za samostalno formiranje parlamentarne većine.

Socijalistička stranka zasad ima između 81 i 85 zastupnika.

Na trećem je ljevičarski Podemos, sa 76 do 80 zastupnika, a stranka centra, Građani (Ciudadanos) imali bi između 47 i 50 zastupnika.

Iako je Narodna stranka premijera Rajoya pobjednik, u parlamentu od 350 mjesta neće moći vladati sama, jer im je za to potrebno 176 zastupnika.

Smjena vlasti

Narodna stranka i Socijalisti su smjenjivali na vlasti u Španiji od 1982. godine ali s kandidaturom Podemosa i Ciudadanosa, koje će prema predviđanjima osvojiti više od 15 posto svaka, pravila igre se mijenjaju, ocjenjuju politički analitičari, navodi Tanjug.

“Ovo je promjena kakvu nismo do sada imali, jer smo suočeni sa do sada nezapamćenom političkom, ekonomskom i institucionalnom krizom, kako i korupcionaškim skandalima koji pogađaju sve od monarhije do seoskih uprava,” izjavio je Pablo Simon, profesor političkih nauka na Univerzitetu Carlos III, prenosi AFP.

Podemos, koji je izrastao 2011. godine iz duboke ekonomske krize i protesta zbog mjera štednje koji su uslijedili, svoju kampanju zasniva na borbi protiv nejednakosti i korupcije i privlači glasove Socijalista čiji je ugled narušen zbog načina na koji su odgovorili na krizu 2008. godine.

Početkom godine Podemos je dostigao čak 28 posto podrške prema anketama javnog mišljenja. Ta podrška je zatim nešto opala, ali je uoči izbora ponovo porasla.

Ciudadanos je do prošle godine bio samo mala regionalna stranka, koja je računala na glasove u Kataloniji ali u međuvremenu je privukao glasove i lijevo i desno orijentiranih birača. Zalaže se za dobru poslovnu klimu, reformu tržišta rada i veća ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi se potaklo stvaranje novih radnih mjesta.

Izlazak iz recesije

Španija je u drugoj polovini 2013. godine izašla iz recesije ali je stopa nezaposlenosti još uvijek iznad 21 posto.

Rajoy sebe predstavlja kao garanta ekonomskog oporavka i nacionalnog jedinstva nasuprot separatističkim težnjama u Kataloniji.

Njegova kampanja je usredsrijeđena na starije birače. Od 35,6 miliona birača u Španiji, 10,9 miliona ima preko 60 godina.

Ukoliko izgubi apsolutnu većinu, Narodnoj stranci će biti potrebna podrška bar još jedne velike partije. Podemos ne dolazi u obzir, a opoziciona Socijalistička stranka predvođena Pedrom Sanchesom nije mnogo vjerovatan kandidat, navodi AFP.

Narodna stranka i Ciudadanos se preklapaju kada je riječ o ekonomskoj politici, ali lider Ciudadanosa Albert Rivijera je rekao da neće podržati ni Rajoya ni Sanchesa za premijera.

Moguće koalicije

Međutim, njegove riječi su protumačene kao da bi mogao podržati vladu Narodne stranke ukoliko bi se na njenom čelu našao neko drugi, a Rajoyev zamjenik Soraya Saez de Santamaria važi za najvjerovatnijeg kandidata.

Na lijevoj strani spektra, socijalisti bi se mogli udružiti sa Podemosom ali ankete ukazuju da bi im i dalje nedostajala apsolutna većina od 176 poslanika.

Španski premijer Mariano Rajoya je tokom kampanje u rodnoj Galiciji napadnut kada ga je jedan maloljetni mladić udario u glavu i smakao mu naočale. Televizijske kamere su pokazale kako Rajoy pada a ljudi oko njega ga pridržavaju. Mladić je potom uhapšen.

Odlazeći premijer je na Twitter nalogu postavio klip na kome se vidi kako vježba na pokretnoj traci u teretani.

“Sretan četvrtak iz Barcelone, nastavljamo ići naprijed,” napisao je on.

Izvor: Agencije