SAD: Muslimani glavna tema debate demokrata

Rano ujutro po našem vremenu održat će se treća debata američkih demokratskih kandidata za predsjednika SAD-a.

Nakon što je republikanski kandidat Donald Trump predložio da se muslimanima zabrani ulazak u Sjedinjene Američke Države, mnogi glasači s pažnjom prate i odnos demokrata prema religiji.

Već tri godine Nadia Alawa pomaže žrtvama rata u Siriji. U skladištu sakuplja doniranu odjeću i medicinske potrepštine za one kojima su najpotrebnije.

 “Ne želimo podleći retorici mržnje. Želimo biti korisni, a vjerovali ili ne, sve je više onih koji nam žele dati donacije”, kazala je Nadia Alawa iz organizacije Nuday Syria.

Kandidati Demokratske stranke su odbacili Trumpovu retoriku.

Trumpovi komentari

Bernie Sanders, koji na anketama zaostaje za Hillary Clinton, čak je učestvovao na okruglom stolu u Washingtonu, na kojem je direktno razgovarao sa vođama muslimanske zajednice o tome kako spriječiti islamofobiju.

Očekuje se da će komentari Donalda Trumpa biti jedno od glavnih pitanja na sutrašnjoj debati demokratskih kandidata.

 “Svi demokratski kandidati će kritizirati Trumpa zbog njegovih komentara. Bit će to prilika da pokažu da ne podržavaju Trumpa i izlože primjereniji odnos prema religiji”, istakao je politički strateg Andrew Smith.

Glasači svih religija će pratiti debatu, pogotovo u svjetlu izvještaja koji pokazuju porast napada na džamije u SAD-u u proteklih godinu dana.

 “Demokrate nisu digle svoj glas i jasno rekle da su svi muslimani Amerike njihovi sugrađani. Moramo ih poštovati i aktivno raditi da se oni osjećaju sigurno, odnosno graditi mostove koji će nas zbližavati”, zaključila je Nadia Alawa.

Ona je sa riječi prešla na djela.

Prikupila je više od milion dolara pomoći za žrtve u Siriji, odlučna da pokaže duh zajedništva i darežljivosti koje očekuje od novog predsjednika SAD-a.

Izvor: Al Jazeera