Rezolucija UN-a o Siriji: Mapa puta za kraj rata

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda  jednoglasno je usvojilo rezoluciju o Siriji, što je prvi  put u četiri godine da nije uložen veto na prijedlog sirijske rezolucije.

Time je uspostavljen legitimitet za prekid vatre, stvaranje tranzicijske vlade, povrat izbjeglica, dopremu humanitarne pomoći, ali daljnju borbu protiv terorizma u toj zemlji, izvještava Ivica Puljić, reporter Al Jazeere.

Ovom rezolucijom nije određena politička sudbina predsjednika Bashara al-Assada koji ima saveznike u Rusiji i Kini te nekoliko drugih zemalja, koje u Vijeću sigurnosti uvijek podržavaju ruski stav, poput Venecuele koja je nestalna članica Vijeća.

Američki državni sekretar John Kerry, koji je vodio sjednicu zato što  Sjedinjene Države predsjedavaju Vijećem sigurnosti u decembru, rekao je da je rezolucija “poslala jasnu poruku za sve zainteresirane strane da je vrijeme da prestane ubijanje u Siriji. Rezolucija koju smo upravo usvojili je kamen temeljac zato što su u njoj uspostavljeni specifični ciljevi i specifični vremenski rokovi”.

Stav Zapada i Rusije

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond kazao je kako mir i jedinstvo u Siriji neće biti postignuti sve dok je Assad na vlasti, prenosi Anadolija.

“Rano je da se kaže da će sirijska kriza završiti, ali prihvaćeni nacrt  i donesene odluke su jedan vrlo važan korak”, kazao je Hammond.

Ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius smatra da su potrebni pregovori između sirijske vlade i opozicije, ali da će to moći biti urađeno samo ukoliko Assad ode.

“Onaj ko ubija jedan dio naroda, kako može ujediniti narod? Nama je neprihvatljiva ideja da Assad učestvuje na izborima”, smatra Fabius.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon kazao je kako Assad nije obustavio bombardiranja barel bombama uprkos datoj riječi.

Ban je istakao da se što prije moraju zaustaviti napadi na civile.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da “narod treba odlučiti o budućnosti Sirije i njenom lideru”.

Početak pregovora

Pregovori o prekidu vatre, pod supervizijom Ujedinjenih naroda, trebaju početi s prvim danom 2016. godine, a dalje bi se trebala formirati tranzicijska vlada sastavljena od predstavnika svih građana Sirije.

Zapadne i arapske zemlje su pristale na kompromis u ovoj rezoluciji u kojoj se ne spominje da bi Bashar al-Assad trebao otići s vlasti, odnosno da njegova vlada ne bi trebala biti dio tranzicijskog procesa.

Sirijska opozicija, koja je formirala jedno zajedničko tijelo s predstavnicima 34 razne opozicione grupacije, ne želi vidjeti Assadov režim na pregovorima oko prijelazne vlade. To ne žele ni Sjedinjene Države niti zapadni saveznici, izvještava Ivica Puljić.

No, Rusi su insistirali da se to ne spominje u rezoluciji. Rusija, Kina i Iran bi voljeli više znati i o tome ko će sve biti pregovarači u ime sirijske opozicije iako je njihov koordinator Riad Hijab bio u New Yorku.

Nastavak napada na ISIL

Spomenuti prekid vatre, ako do njega dođe, neće se odnositi na grupe, organizacije ili pojedince koji se smatraju teroristima. To omogućava nastavak zračnih napada na pozicije grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali i al-Nusra Fronta i svih onih koji se dovode u vezu s Al-Kaidom.

Jedna od najvećih prepreka za donošenje ove rezolucije bilo je kako odrediti koje su pobunjeničke skupine terorističke, zato što Rusija i Iran smatraju i neke od opozicionih grupa, koje se bore protiv Assadovog režima, terorističkim.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon treba obavijestiti Vijeće sigurnosti kako teku pregovori oko primirja 18. januara, a rezolucija zahtijeva da se kredibilna i nesektaška vlada uspostavi u roku od šest mjeseci.

U roku od 18 mjeseci bi, pod nadzorom Ujedinjenih naroda, trebali biti održani “slobodni i fer izbori”. Francuski ministar vanjskih poslova, koji je učestvovao u radu Vijeća sigurnosti, pozdravio je rezoluciju, odnosno postignuti sporazum, ali je rekao da je neprihvatljiva ideja  Bashar al-Assad bude dio  izbornog procesa.

Izvor: Al Jazeera