Puste ulice zbog sukoba vojske i PKK

Turska vlada najavila je nastavak borbe protiv pripadnika Kurdske radničke partije (PKK). Prema službenim izvorima Turske vlade, otkada je u julu prekinuto primirje, poginulo je 200 pripadnika turskih snaga i više od 1.700 članova PKK-a, koju Ankara i zapadne zemlje nazivaju terorističkom.  

Prema navodima turske vojske, u posljednja četiri dana u borbama na jugoistoku Turske ubijeno je 69 Kurda i dva turska vojnika. Turski premijer kaže kako njegova vlada neće dozvoliti haos na ulicama niti otcjepljenje dijelova zemlje. Tvrdi da pristalice PKK-a podržavaju teroriste.

“Naši građani mogu biti sigurni. Turska neće ni korak odstupiti od zakona, pravde i demokratije. Teror je neprijatelj života i dužnost vlade je da zaštiti živote ljudi. To je naša glavna dužnost”, istakao je Ahmet Davutoglu, premijer Turske.

Ulice turskog grada Cizre su puste, nakon što je u utorak na snagu stupio policijski sat. Mještani kažu da rakete padaju pored njihovih kuća.

Prekinuti pregovori

“Ne znam šta da kažem. Bio sam kod kuće sa svojom djecom. Raketa je pala pored naše kuće. Hvala Bogu, nije pogodila naš dom. Mi smo šestočlana porodica i da je pogodila kuću, niko od nas sada ne bi bio živ”, svjedoči jedan stanovnik Cizre.

Oklopna vozila na gradskim ulicama kontroliraju provedbu policijskog sata.

“Ni ovaj policijski sat, ni ovi sukobi nisu rješenje. Rješenje bi bilo povratak na pregovarački sto. Ništa se ne može riješiti pištoljima”, smatra sagovornik Al Jazeere.

Dvogodišnji prekid vatre između Kurdske radničke partije i službene Ankare raspao se u julu.

Tokom tri desetljeća sukoba na jugoistoku zemlje, gdje žive uglavnom Kurdi, poginulo je više od 40.000 ljudi. Pripadnici PKK sada kopaju rovove i postavljaju barikade na području koje graniči sa Sirijom i Irakom.

Izvor: Al Jazeera