Izbjeglice žele napustiti Bugarsku

Na putu ka zapadnoj Evropi u Bugarsku je ove godine došlo blizu 16 hiljada izbjeglica. Većina put nastavlja dalje ka zapadu. Zoran Kosanović je u Sofiji posjetio izbjegličku porodicu iz Sirije koja planira napustiti taj grad.  

Porodica Al Hares iz sirijskog glavnog grada Damaska ponovo je na okupu, ali daleko od rodnog grada – u Sofiji u Bugarskoj u iznajmljenom jednosobnom stanu. U izbjeglištvu su tri godine.

“Godinu dana proveli smo u Libanu u kampu pod šatorima u katastrofalnim uvjetima. U jednom trenutku odlučio sam napustiti porodicu i početi putovanje”, kaže Ayman Al-Hares.

Stigao je do Sofije, gdje je dvije godine pokušavao dobiti izbjeglički status. Supruga sa djecom ostala je u Libanu.

“Bilo mi je veoma teško. Bila sam sama. Djeci sam bila i otac i majka i sve ostalo. Imali smo potrebu za svim što možete zamisliti. Trebala nam je pomoć, a nigdje je nije bilo. Život u Libanu bio je pakleno težak”, kaže Waffa.

Pomoć prijatelja

Ayman dodaje da su sada svi zajedno.

“Došli su i ne mogu vam opisati koliko sam sretan zbog toga, bez obzira na to što i dalje živimo u vrlo teškim uvjetima. Sada smo svi zajedno – ja, moja žena i naše troje djece”, kaže on.

Iako zajedno i dalje im nije lako. Stan plaćaju uz pomoć prijatelja iz Sirije koji godinama žive u Bugarskoj. Frižider ne radi, ali kažu malo je namirnica koje bi i čuvali u njemu. Međutim, to nije njihova najveća briga.

“Ljudi uvijek zure u mene kada izađem na ulicu. Strah me tih pogleda. Posebno im smeta moja marama, koja ukazuje na to da sam muslimanka. Ovdje imaju poseban odnos prema muslimanima, ne vole nas, osjećam to. Za mene je, pak, ponos što sam muslimanka”, govori Waffa.

Sofijski stan u predgrađu im je zato samo usputna stanica. Žele nastaviti svoje putovanje.

“Nije mi jasno kakvu ćemo budućnost imati. Imamo želju da odemo odavde i pronađemo bolju državu od Bugarske”, ističe Ayman.

Žal za domovinom

“Želim da djeca imaju normalne uvjete za život. Ostale stvari nisu sada toliko važne. Želim da se mogu školovati i imati dovoljno hrane i odjeće. Želim da imaju dobru budućnost. Želim otići u zemlju koja će im to i omogućiti. Zato bih odmah napustila Bugarsku”, odlučna je Waffa.

Njihova djeca često razmišljaju o povratku kući.

“Nedostaje mi Sirija, a najviše okupljanje porodice za stolom kada proslavljamo ramazan”, kaže kćerka Jana.

Porodica Al-Hares nije jedina izbjeglička porodica koja želi da napusti Bugarsku, jednu od najsiromašnijih članica Evropske unije.

Od blizu 16 hiljada izbjeglica koje su stigle u Bugarsku ove godine izbjeglički status i mogućnost boravka u toj zemlji dobilo je otprilike četiri hiljade. Ostali su nastavili put ka zapadnoj Evropi.

Izvor: Al Jazeera