Irački vojnici poginuli u američkim zračnim udarima

Irak je posljednjih sedmica uz zračnu podršku koalicije pojačao vojno djelovanje kako bi potisnuo ISIL (EPA)

Više istraga je pokrenuto nakon što je u zračnim udarima koalicionih snaga predvođenih SAD-om na ciljeve grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) poginulo devet vojnika iračke regularne vojske.

Iračke snage pogreškom su se našle na meti koalicijskih zračnih udara tokom sukoba s borcima ISIL-a u petak južno od Falluje, kada je živote izgubilo devet iračkih vojnika.

“Ministarstvo je osnovalo istražni odbor kako bi se utvrdili uzroci zbog kojih su koalicioni avioni bombardirali jedinice iračke vojske nedaleko od Falluje u zapadnom Iraku”, saopćio je irački ministar odbrane Khaled al-Obeidi.

Intenzivirano djelovanje

Američka centralna komanda je saopćila kako je moguće da je u jednom od njihovih zračnih udara poginulo deset iračkih vojnika, ističući da je koalicija “u potpunosti predana pružanju sigurnosti naših iračkih partnera, dok istovremeno nastavlja akcije usmjerene prema uništenju zajedničkih neprijatelja”.

Do zračnog napada došlo je na zahtjev iračke vojske za pomoć tokom borbi u blizini Falluje, koja je pod kontrolom ISIL-a.

Američka vojska je nakon pogibije iračkih vojnika u prijateljskoj vatri također pokrenula istragu.

Posljednjih sedmica, Irak je uz zračnu podršku koalicije pojačao vojno djelovanje kako bi potisnuo ISIL iz područja koja je ta grupa zauzela u zapadnoj pokrajini Anbar.

ISIL je u maju zauzeo glavni grad pokrajine Ramadi.

Izvor: Agencije