Crna Gora uvela sankcije Krimu i Sevastopolju

Odlukom se zabranjuje svakom brodu kojim se pružaju usluge krstarenja da uplovi ili pristane u luke koje se nalaze na Krimu (Al Jazeera)

Vlada Crne Gore je usvojila odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenim odlukama Vijeća Evropske unije, kojom je zabranila uvoz i izvoz sa Krima i Sevastopolja, javili su danas crnogorski mediji. Mjere su, kako se navodi, odgovor na nezakonitu aneksiju Krima i Sevastopolja, prenijela je RTCG.

“Zabranjuje se uvoz u Crnu Goru robe porijeklom sa Krima ili iz Sevastopolja. Zabranjuje se, direktno ili indirektno, finansiranje, odnosno pružanje finansijske pomoći, osiguranja i reosiguranja, u vezi sa uvozom robe porijeklom sa Krima ili iz Sevastopolja. Zabranjuje se svjesno i namjerno učestvovanje u aktivnostima čiji je cilj ili posljedica nepoštovanje zabrana”, navodi se u odluci, uz pojašnjenje da se zabrane ne primjenjuju na robu porijeklom sa Krima ili iz Sevastopolja koja je data na pregled ukrajinskim tijelima i kojima je Vlada Ukrajine izdala potvrdu o porijeklu.

Luke na Krimu

Crnogorski dnevnik Pobjeda piše da je zabranjeno i sticanje ili povećanje udjela na nekretninama na Krimu ili u Sevastopolju, kao i sticanje vlasničkih vrijednosnih papira.

“Zabranjuje se prodaja, snabdijevanje, prenos ili izvoz robe i tehnologija od državljana Crne Gore ili sa naše teritorije ili korištenjem plovila ili vazduhoplova pod zastavom Crne Gore”, navodi se u odluci.

Odlukom se zabranjuje svakom brodu kojim se pružaju usluge krstarenja da uplovi ili pristane u luke koje se nalaze na Krimu.

“Ministarstva ekonomije, finansija, unutrašnjih poslova, odbrane, saobraćaja i pomorstva, održivog razvoja i turizma, Uprava carina, kao i drugi organi i preduzeća nadležni za primjenu restriktivnih mjera koje su uvedene ovom odlukom, dužni su da obezbijede njenu primjenu, kao i da o preduzetim aktivnostima obavijeste Ministarstvo sapoljnih poslova i evropskih integracija”, navodi se u odluci koja će se primjenjivati do 23. juna naredne godine.

Izvor: Agencije