Trump komplimentima uzvratio na Putinove pohvale

Vladimir Putin ocijenio da je Trump apsolutni lider predsjedničke utrke u SAD-u (EPA)

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin javno pohvalio pretendenta za kandidata Republikanske stranke na izborima u SAD-u Donalda Trumpa, rekavši kako je lider predsjedničke utrke “živahan i vrlo talentiran čovjek”, stigao je i Trumpov odgovor.

Izjavio je kako je “počašćen zbog komplimenata” koje mu je uputio Putin.

“Uvijek je velika čast dobiti lijep kompliment od čovjeka koji je izuzetno poštovan i u svojoj zemlji i u inozemstvu”, rekao je Trump.

Naveo je i kako se uvijek zalagao za bolje odnose SAD-a i Rusije.

“Uvijek sam vjerovao da se Rusija i SAD trebaju zajedno boriti protiv terorizma i utjecati na povratak mira u svijetu, da ne spominjem trgovinu i sve druge beneficije koje proizlaze iz uzajamnog poštivanja”, prenio je ruski Sputnik njegove riječi.

Putinove pohvale

Ruski predsjednik Vladimir Putin prethodno je pozdravio izjavu Donalda Trumpa koji želi produbiti odnose SAD-a s Rusijom.

“On je vrlo živahan čovjek, vrlo talentiran, nema nikakve sumnje. No, nije na nama da ocjenjujemo njegove dosege već na američkim biračima”, kazao je novinarima.

“On je apsolutni lider predsjedničke utrke, kako mi to vidimo danas. Kaže da želi novi nivo odnosa, želi produbiti odnose s Rusijom. Kako da to ne pozdravimo? Naravno da to pozdravljamo”, dodao je ruski predsjednik.

Trump je u dosadašnjim nastupima isticao kako ga iskustvo u poslovanju kvalificira za vođenje vanjske politike, jer će, zahvaljujući njemu, biti sposoban pregovarati s čelnicima država. Ranije je izjavio kako će moći izići nakraj s Putinom.

Bush: Trump je ‘Hillary broj 2’

Trumpov republikanski protukandidat Jeb Bush kazao je da je Putinova podrška Trumpu dokaz da je njujorški mogul poput njihove demokratske rivalke Hillary Clinton, nazvavši Trumpa na Twitteru “Hillary broj 2”.

Prošle sedmice Trump je pozvao na uvođenje totalne zabrane ulaska muslimanima u SAD, a zbog tog prijedloga oštro je kritiziran u javnosti.

Odbacio je kritike da je njegov prijedlog neamerički i poručio da je SAD “sada u ratu”.

Njegove izjave izazvale su oštre reakcije širom svijeta, a u Velikoj Britaniji je više od 560.000 ljudi potpisalo peticiju da mu se zabrani ulazak u tu državu.

Izvor: Agencije