Izraelski aktivisti: Prekomjerna sila Izraelaca nad Palestincima

"Neki slučajevi su bili čista egzekucija, bez ikakvog provođenja zakona ili suđenja“, ističe izraelska grupa za ljudska prava (EPA)

Izraelski vojnici, policajci i naoružani civili koristili su neovlaštenu i prekomjernu silu pucajući na Palestince koji su izveli ili pokušali izvesti napade nožem, čak i kada oni nisu više predstavljali prijetnju, ležeći povrijeđeni na zemlji, što je često završavalo njihovim ubistvom bez ikakvog suđenja, saopćio je izraelski centar za ljudska prava B'Tselem.

Ovo udruženje objavilo je da je „prostudiralo“ dvanaest slučajeva u kojima su pripadnici izraelskih sigurnosnih snaga otvorili vatru na palestinske napadače.

„Informacije koje smo dobili iz ovih slučajeva pokazuju važnu i alarmantnu sliku prekomjerne i neovlaštene upotrebe smrtonosnog oružja, koje je u nekim prilikama korišteno u tolikom omjeru da je došlo do egzekucije napadača ili osumnjičenih napadača“, navodi se.

Također se dodaje da u dva slučaja postoji zabrinutost da su vojnici odbili medicinsku pomoć Palestincima, koji su upucani nakon napada na Izraelce, te su nakon toga „proglašeni mrtvima u bolnici, gdje su na kraju odvedeni“.

‘Zapaljiva retorika zvaničnika’

„Zakon po ovom pitanju je jasan i govori da je pucanje da se ubije dozvoljeno jedino u slučajevima gdje osoba predstavlja smrtnu opasnost za druge. Međutim, u nekim slučajevima, pucanje na napadače nije prestalo čak i nakon što oni više nisu predstavljali nikakvu prijetnju. Neki su bili povrijeđeni i ležali nepokretno na zemlji kada su ubijeni.“

„U drugim slučajevima, korištenje žive vatre je bilo pretjerano. Neki slučajevi su bili čista egzekucija, bez ikakvog provođenja zakona ili suđenja“, ističe se.

Veliki broj incidenata posljednja dva mjeseca odraz su raspoloženja javnosti koja smatra da je „pucanje da se ubije“ pravilno u svim slučajevima i okolnostima, čak kada osumnjičeni više ne predstavljaju nikakvu opasnost, saopćila je ova organizacija.

„Na ovaj način, vojnici, policija i naoružani civili postaju sudije, porota i egzekutori.“

B'Tselem ističe da je ovakvo stanje direktna posljedica zapaljive retorike koju koriste ministri i izabrani zvaničnici.

Šutnja izraelskog premijera 

Grupa je navela da je kabinet Gilada Erdana, ministra javne sigurnosti, poslao zvanični odgovor da „u skladu sa zakonom i pravilima otvorene vatre, ne postoji odobrenje da se nastavi pucanje na osobu koja je neutralizirana i više ne predstavlja nikakvu opasnost.“

„Međutim, mišljenje koje je Erdan izražavao u javnosti, po kojem svaki terorista mora znati da neće preživjeti napad koji namjerava izvesti, bilo je prihvaćeno i podržano u javnosti“, navodi se u saopćenju B'Tselema.  

Dodaje se i da je šutnja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua dozvolila provođenje ovakve politike.

B'Tselem je saopćio i da su se žalili premijeru zbog toga, ali do danas nisu primili nikakav odgovor, dodavši da se, osim slabog protesta tužilaštva po ovom pitanju, vlasti nisu izjašnjavale o tome u javnosti.

Izvor: Agencije