Istraga o silovanju djece zakopana u ladice UN-a

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon obećao je konkretne mjere nakon objavljivanja izvještaja o optužbama za seksualno zlostavljanje djece u Centralnoafričkoj Republici. Tokom nezavisne istrage, otkriveno je da organizacija nije adekvatno reagirala na optužbe na račun pripadnika mirovne misije u toj zemlji.

Kada su francuski vojnici u CAR-u, pripadnici misije UN-a, optuženi za silovanje šestorice dječaka, UN je iznevjerio narod koji je trebao štititi. Prema dugo očekivanom nezavisnom izvještaju na više od 100 stranica, koji je naručio generalni sekretar, UN i njegove agencije potpuno su pogrešno reagirali na te optužbe. U izvještaju se, između ostalog, navodi da je, umjesto da se istraže tvrdnje o silovanju djece, dokumentacija išla od stola do stola, kroz brojne urede UN-a, i da niko nije bio spreman preuzeti odgovornost.

“Zbog nedostatka koordinacije između ureda, većina žrtava ostala je zanemarena i ranjiva”, rekla je Marie Deschamps, predsjedavajuća odbora i koautorica izvještaja.

Žestoke kritike odnose se na visoke zvaničnike UN-a širom svijeta: od bivšeg šefa misije u CAR-u, preko trenutnog visokog komesara za ljudska prava u Ženevi, do New Yorka i bivšeg šefa Banovog kabineta, svi su prozvani u izvještaju.

Neadekvatna reakcija

“Ban Ki-moon predsjedava UN-om već devet godina. Govori da ni najmanje ne tolerira seksualnu eksploataciju i zlostavljanje. A ovaj izvještaj nam, u suštini, pokazuje da je to više slogan nego realnost”, navodi Paula Donovan iz organizacije Aids Free World.

U sjedištu UN-a je Banov glasnogovornik Stephane Dujarric izjavio da generalni sekretar prihvata saznanja i da priznaje da UN nije adekvatno reagirao. Navodi se pitanje šta generalni sekretar planira učiniti kako bi bio siguran da se takvi sistematski propusti ne dešavaju u ostalih 15 zemalja u kojima UN ima mirovne snage.

“Odbor je jasno poručio da moramo naći novi pristup seksualnoj eksploataciji i zlostavljanju, da se taj problem mora vezati za problem kršenja ljudskih prava, da nije riječ samo o kršenju kodeksa ponašanja vojnika te da moramo uskladiti te dvije politike”, rekao je Dujarric.

“Probleme i nedostatke UN-a sada svi mogu vidjeti. Kao što se navodi u samom izvještaju, ako ne bude istrage i konkretnih poteza, to će samo produbiti percepciju koju pojedinci već imaju, da UN više zanima retorika nego djelovanje”, javlja reporter Al Jazeere Gabriel Elizondo.

Izvor: Al Jazeera