UN podbacio u sučeljavanju s optužbama u CAR-u

Članovi nezavisnog panela ističu da su visokorangirani zvaničnici UN-a zloupotrijebili položaj (EPA)

Ujedinjeni narodi i njegove agencije potpuno su podbacili u sučeljavanju s optužbama na račun međunarodnih snaga u Centralnoafričkoj Republici (CAR) prema kojima su pripadnici mirovne misije učestvovali u seksualnom iskorištavanju djece, saznaje se iz izvještaja nezavisnog panela, javile su agencije.

Najmanje 13 francuskih vojnika, dva iz Ekvatorijalne Gvineje i tri iz Čada, upleteno je u navodno seksualno iskorištavanje djece u CAR-u između decembra 2013. i juna 2014, stoji u izvještaju UN-a koje je u javnost “procurilo” u aprilu.

Tročlani panel obrušio se na UN i način na koji su matične agencije pristupile optužbama za taj strašan zločin, utvrdivši da je službena istraga puna “ozbiljnih propusta”.

Članovi nezavisnog panela također ističu da su dva visokorangirana zvaničnika UN-a zloupotrijebila položaj tako što nisu učinili ništa u vezi sa spomenutim optužbama, navodi Reuters.

‘Ozbiljni propusti’

“Krajnji ishod je bio očiti neuspjeh ustanove da značajnije reagira na te optužbe”, ističe se u izvještaju grupe troje stručnjaka kojom je predsjedala kanadska sutkinja Marie Deschamps.

“U načinu na koji su UN-ove agencije reagirale na te optužbe utvrđeni su ozbiljni propusti”, dodaje se u tekstu.

U izvještaju od stotinjak stranica govori se o nepravilnostima u međunarodnim institucijama, kako u Banguiju tako i među visokim zvaničnicima u Ženevi i New Yorku, pošto je slučaj izašao u javnost.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, koji je u junu imenovao stručnu grupu, u podužem saopćenju je “uzeo na znanje opće zaključke izvještaja”, obećavši da će iz njih “bez otezanja” izvući pouku.

Izrazio je “iskreno žaljenje što su djecu izdali upravo oni koji su ih trebali zaštititi”.

UN, koji je zbog svog postupanja u tom slučaju bio na meti kritika, pokrenuo je istragu i donio preporuke radi prikladnijeg reagiranja na brojne slučajeve zloupotrebe i spolnog zlostavljanja u svojim mirovnim misijama.

Izvor: Agencije