Davutoglu: Provokatori su upali na naše nebo

Obaranje ruskog aviona prouzrokovalo je krizu u odnosima Moskve i Ankare (EPA)

Turski premijer Ahmet Davutoglu, u intervjuu za bugarsku televizijsku stanicu bTV, kazao je kako njegova država nije donijela odluku da sruši ruski avion, „naša odluka je bila da zaštitimo naš vazdušni prostor“.

„Ruski avion nije srušen unutar ruskog, sirijskog niti međunarodnog zračnog prostora“, istakao je on.

Davutoglu boravi u jednodnevnoj posjeti Bugarskoj. On je podsjetio kako su ruski piloti 10 puta upozoreni da ne ulaze u turski zračni prostor.

„Naše zračne snage 10 puta su upozorile ruske avione da ne narušavaju turski zračni prostor. Sve to je zabilježeno u telekomunikacijskim sistemima zemalja NATO-a. Nema šta da se krije, sve je jasno. Turska ima pravo da štiti svoj zračni prostor. Nismo znali da je to bio ruski avion, naredba je bila da se brani Turska. Nismo znali koji je bio cilj aviona bez oznaka unutar našeg zračnog prostora. Možda je želio ispustiti bombu na našu teritoriju“, kazao je turski premijer.

Naglasio je kako njegova država nije bila ta koja je proizvela napetost sa Rusijom, te dodao da dok je Turska sve svoje dokaze pokazala, ruska strana je odbila je dijalog, počela sa uvođenjem sankcija i odlučila da poveća tenzije u odnosima sa Turskom. Osvrnuo se i na oštre stavove ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u vezi sa krizom oko obaranja aviona.

„Želim samo upitati sljedeće: Gdje je došlo do toga? Na ruskoj granici, rusko-sirijskoj ili rusko-turskoj granici? Na kojoj granici se desilo? Ko onda koga provocira?“, upitao je Davutoglu, te kazao kako meta ruskih aviona u Siriji nije oružana grupa ISIL, nego civili.

„Turska nikad nije vršila nikakvu provokaciju, niti je nekoga optužila bez dokaza”, kazao je turski premijer.“

U vezi sa tvrdnjama da Turska kupuje naftu od ISIL-a, Davutoglu je rekao kako se radi o optužbama na račun Turske koje nisu tačne, te da su fotografije koje to navodno pokazuju lažne.

„Oni koji to žele vidjeti trebaju otići u Damask. Tamo će imati priliku vidjeti odnose režima u Damasku i ISIL-a, jasno će vidjeti njihovu trgovinu naftom. Turska nigdje u svijetu nema niti je imala bilo kakav odnos sa terorističkim organizacijama“, rekao je Davutoglu.

Zahtjev za odštetu

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Aleksej Meškov smatra da bi Turska trebala platiti naknadu za obaranje ruskog vojnog aviona u blizini tursko-sirijske granice prošlog mjeseca.

Na takav zahtjev odmah je reagiralo tursko Ministarstvo vanjskih poslova, poručivši kako na takve ruske zahtjeve nije moguće odgovoriti.

Meškov je poručio i da bi Turska trebala garantirati da se slični incidenti neće događati u budućnosti, prenose RIA Novosti.

Iz turskog Ministarstva vanjskih poslova je istaknuto kako “nije moguće zadovoljiti ruske zahtjeve za obeštećenje zbog oborenog aviona”, javio je Reuters.

Službena Ankara je ocijenila kako “ruska vojska djeluje kao da postoji neka uočena prijetnja od Turske”, što je, kako je ocijenjeno, “pretjerano i nerealno”.

“Turska nema agresivan pristup prema ruskoj vojsci”, naglasili su u turskom ministarstvu, izrazivši nadu da do eskalacije tenzija neće doći.

Poručili su i da Turska ne planira uspostaviti vojne snage u okviru alijanse na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv terorizma, za koju je ocijenjeno kako je važan savez kad je riječ o vojnoj i obavještajnoj koordinaciji.

S druge strane, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Meškov osvrnuo se i na pregovore o rješavanju sirijske krize, istaknuvši da se Moskva protivi isključivanju Kurda iz tih pregovora.

Turske zračne snage oborile su krajem studenog ruski zrakoplov, nakon čega je Rusija uvela ekonomske sankcije.

Uslijedili su razmjena oštrih riječi između lidera dviju država te nekoliko pomorskih incidenata.

Izvor: Agencije