Velika Britanija i Italija za reformu EU-a

Italija i Velika Britanija složile su se da su potrebne dublje reforme EU-a, naveli su ministri Hammond i Gentiloni (EPA)

Velika Britanija i Italija saopćile su kako se slažu da je potrebno reformirati Evropsku uniju kako bi se zaštitila prava članica bloka, potakla ekonomija i riješila izbjeglička kriza.

Velika Britanija ponovo pregovara o nekim uvjetima svog članstva u EU prije referenduma koji bi se trebao održati do kraja 2017. No, premijer David Cameron dosad nije uspio postići dogovor o planovima za smanjenje povlastica izbjeglicama i migrantima.

Ministri vanjskih poslova u tekstu objavljenom u The Daily Telegraphu ustvrdili su da imaju mnogo toga zajedničkoga.

“Italija i Velika Britanija složile su se da su potrebne dublje reforme EU-a, pojednostavljenje njenog funkcioniranja, njenih procedura i pravila”, napisali su Philip Hammond i Paolo Gentiloni u zajedničkom komentaru, prenosi Hina.

Reforme EU-a

“Možemo sarađivati na paketu reformi EU-a koji se odnosi na specifična pitanja kao što su uloga nacionalnih parlamenata, konkurentnost, ekonomsko upravljanje i socijalna skrb, a kako bi se EU učinila jednostavnijom, učinkovitijom i manje birokratiziranom.”

Dvojica ministara ustvrdila su da su Uniji potrebni “različiti putevi integracije” koji mogu koegzistirati, što je ključni zahtjev Velike Britanije.

David Cameron pokušat će u četvrtak i petak na samitu u Briselu dati odlučujući poticaj svojim reformama EU-a.

Njegov glavni zahtjev je smanjiti imigraciju iz EU-a u Veliku Britaniju, posebno s istoka Evrope, koja je dosegla rekordne nivoe. Kako bi to postigao, želi da se smanji socijalna pomoć.

Izvor: Agencije