Volonteri pomažu u spašavanju izbjeglica na moru

Skupina od 40-ak volontera iz različitih zemalja pomaže u spašavanju izbjeglica na moru, povezujući obalne straže i izbjeglice koje se nađu u opasnosti na otvorenom moru. S izbjeglicama kontakte uspostavljaju putem društvenih mreža, na kojima imaju desetke hiljada pratitelja.

Volonteri turskoj obalskoj straži šalju poziv u pomoć. Jedan izbjeglički čamac je u opasnosti. Ukoliko se odmah ne reagira, potonut će.

“Naš cilj je pomoći ovim ljudima, koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog situacije u Iraku”, objašnjava volonter Amin al-Hamadani.

Ta grupa najčešće putem društvenih mreža stupa u kontakt s izbjeglicama koje putuju morem. U kontaktu su s njima sve dok ne stignu na planirana odredišta. U slučaju opasnosti, obavještavaju najbližu obalsku stražu. Njeni članovi govore više jezika. Najčešće im trebaju turski i grčki.

“Kada nas nazovu i kažu nam da je neki čamac potonuo, bude nam izuzetno teško. Budemo jako tužni i uznemireni. Uvijek se pitamo jesmo li mogli učiniti više. Bilo je slučajeva kada je cijela grupa plakala”, napominje volonter Zakawan Khaled.

Vratio se da pomogne

Ahmed Al-Taa'ii, koji sada radi na jednoj iračkoj TV stanici, krenuo je s grupom izbjeglica prema zemljama Zapadne Evrope i stigao do Mađarske. No, onda je donio odluku da se vrati u Irak.

“Vratio sam se, jer tamo nisam zatekao ono što sam očekivao. Stigao sam do Mađarske i vratio se. To nije bilo ono što sam želio”, kaže Ahmed al-Taa'ii.

Grupa radi do kasno u noć, jer upravo tada isplovljava najveći broj izbjegličkih čamaca.

“Članovi ove grupe ističu da ne odobravaju, ali ni ne osuđuju sunarodnjake koji odlaze u Evropu. Kažu da samo žele spriječiti da more odnese još izbjegličkih života”, javlja Al Jazeerin reporter Nasir al-Shadid.

Uprkos naporima volontera i obalskih straža evropskih zemalja, more je do sada odnijelo mnogo života. Ipak, zbog rata u Siriji i Iraku brojni državljani tih zemalja se i dalje nastoje po svaku cijenu domoći obala evropskih zemalja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO