Tužilaštvo: Nastavnik izmislio priču o napadu

Nakon napada u Parizu sigurnost u školama u Francuskoj je pojačana (AP)
Nakon napada u Parizu sigurnost u školama u Francuskoj je pojačana (AP)

Nastavnik koji je tvrdio da ga je napao muškarac naoružan nožem u školi u Aubervilliersu, predgrađu sjeveroistočno od Pariza, uz povike “Islamska država”, izmislio je ovu priču, navedeno je iz Tužilaštva u Parizu.

“Trenutno je on na ispitivanju, kako bi se ustanovilo zašto je izmislio ovu priču”, rekao je zvaničnik iz Tužilaštva za agenciju Reuters.

Kako je ranije rečeno iz škole, navodni napadač je u tu obrazovnu ustanovu došao nenaoružan, ali je pronašao nož u učionici.

Navodno je imao masku na glavi, rukavice i vojne čizme.

Nastavnik je ranije tvrdio da je muškarac povikao “ovo je Daesh, ovo je upozorenje”, a potom se, prema njegovim riječima, dao u bijeg.

Daesh je drugo ime za oružanu grupu Islamska država Irak i Levant.

Pojačana zaštita škola

Javljeno je kako nastavnik nakon napada nije bio životno ugrožen.

Istraga o ovim navodima je otvorena i povjerena antiterorističkoj jedinici kriminalističke brigade pariške pravosudne policije, precizirali su pravosudni izvori.

Ispred škole je bilo stacionirano više policijskih i vatrogasnih vozila, a mnogi roditelji su došli po djecu, rekli su očevici.

Od polovine novembra i napada u Parizu, sigurnost u školama u Francuskoj je pojačana te je zabranjeno okupljanje i parkiranje ispred obrazovnih ustanova.

Pojačane su i patrole oko škola.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO