Sedmero mrtvih na jugoistoku Turske

Na ulice Dijarbakira izašla su oklopna vozila, a policija je koristila vodene topove i suzavac (EPA)

U sukobima s policijom i snagama sigurnosti na pretežno kurdskom jugoistoku Turske, gdje su vlasti uvele policijski sat na gotovo čitavom području, u ponedjeljak je poginulo sedmero ljudi, javljaju agencije.

To je najnoviji incident u višemjesečnom nasilju koje je uslijedilo nakon prekida primirja između Vlade i Radničke partije Kurdistana (PKK) u julu.

Dvoje ljudi je poginulo u sukobima demonstranta i policije u gradu Diyarbakir, javlja Reuters, pozivajući se na izvore u bolnici i očevice, a pet kurdskih pobunjenika poginulo je u provinciji Mardin, u okrugu u kojem je također uspostavljen policijski sat.

Policijski sat na granici sa Sirijom i Irakom

Na ulice Dijarbakira izašla su oklopna vozila, a policija je koristila vodene topove i suzavac protiv učesnika demonstracija koje je organizirala prokurdska Narodna demokratska partija, u znak protesta zbog dvosedmičnog policijskog sata u gradskom okrugu Sur.

U provinciji Sirnak guverner je uveo policijski sat u dva grada u blizini granice sa Sirijom i Irakom, koji stupa na snagu u ponedjeljak navečer.

“Proglašen je policijski sat kako bi se neutralizirale separatističke terorističke grupe, uklonile barikade i rovovi puni eksploziva i uspostavio javni red”, saopćeno je iz guvernerovog ureda.

Izvor: Agencije