Podrška vladi nacionalnog jedinstva u Libiji

Zapadne sile žele da vlada nacionalnog jedinstva preuzme vlast u Libiji kako bi se pokušala suprotstaviti jačanju ISIL-a (EPA)

Ukupno 17 zemalja i tri organizacije – Arapska liga, Afrička unija i EU – podržali su dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva u Libiji, izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni nakon održane međunarodne konferencije o Libiji.

Gentiloni je izjavio da je nedjeljni sastanak bio važan i pozitivan. Prema njegovim riječima, dogovor je jednoglasno usvojen.

Sudionici su, prema tim informacijama, podržali dva ključna aspekta, i to, prvenstveno, napore za formiranje jedinstvene vlade, što je sporazum koji trebaju potpisati sukobljene strane 16. prosinca. Osim tog, izrazili su spremnost da ponude svestranu potporu, uključujući i ekonomsku, oživljavanju Libije, prenosi Srna agenciju TASS.

ISIL ojačao prisutnost u Libiji

Među sudionicima je bio i američki državni tajnik John Kerry, koji je zajedno s ostalima pozvao na trenutačno primirje diljem Libije.

Zapadne sile žele da vlada nacionalnog jedinstva preuzme vlast u toj zemlji kako bi se pokušala suprotstaviti jačanju skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Četiri godine nakon rušenja Muammara Gaddafija ISIL je ojačao prisutnost u Libiji, daleko od svojih uporišta u Siriji i Iraku.

“Došli smo ovdje jer ne možemo dozvoliti da se nastavi status quo“, rekao je Kerry. “To je opasno za normalan život u Libiji, opasno za Libijce i, zbog migriranja ISIL-a ovamo, opasno za sve”, dodao je, naglasivši da “odbijamo stajati po strani i gledati kako se vakuum puni teroristima”. 

Jednodnevnom sastanku prisustvovali su najviši diplomati iz pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a – Velika Britanija, Kina, Rusija, SAD i Francuska – zatim iz Tunisa, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Alžira, Maroka, Jordana i Španjolske, kao i visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te specijalni izaslanik UN-a za Libiju Martin Kobler.

Samo na istoku zemlje

Sastanak je organiziran na inicijativu Italije, uz potporu SAD-a.

Međunarodno priznata vlada i izabrani parlament od prošle godine djeluju samo na istoku Libije, u Tobruku, kad je glavni grad Tripoli zauzela frakcija koja je uspostavila svoju vlast.

Svaku stranu podupire dio bivših pobunjenika protiv Gaddafija.

Zapadni dužnosnici i diplomati kažu da sastankom u Rimu, prije svega, Libiji žele pokazati međunarodnu solidarnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije