Obama: Vojska je sposobna zaštititi građane od ISIL-a

Barack Obama tvrdi da oružana grupa Islamska država Irak i Levant gubi teritorije u Iraku (AP)
Barack Obama tvrdi da oružana grupa Islamska država Irak i Levant gubi teritorije u Iraku (AP)

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je u Pentagonu razgovarao s najvišim američkim vojnim komandantima i ministrom obrane Ashtonom Carterom o borbi protiv oružane skupine Islamska država Irak i Levant, javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

U izjavi nakon razgovora, Obama je naglasio da je borba porotiv ISIL-a pojačana putem zračnih napada, ali i kroz operacije specijalnih jedinica na zemlji, kroz suradnju s lokalnim snagama sigurnosti te jaču suradnju sa saveznicima iz koalicije, naročito Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i Australijom.

‘Vi ste sljedeći’

Američki predsjednik je rekao da su u posljednjem mjesecu zabilježeni najintenzivniji napadi na ISIL, dok se ISIL-ovi zapovjednici uklanjaju jedan po jedan: “Naša poruka ISIL-ovim liderima je: ne možete se sakriti, vi ste sljedeći!”

Obama je naveo nekoliko imena ubijenih ISIL-ovih zapovjednika, a među njima i Mohameda Enwaza, zvanog Jihadi John, što je prvi puta da se čula potvrda američke strane o ubistvu čovjeka koji je postao poznat po tome što je pred kamerama odrubljivao glave zarobljenim novinarima i humanitarnim radnicima.

Kazao je kako je to teška borba, da su koalicijski napadi sada fokusirani na naftna postrojenja koja su pod kontrolom ISIL-a.

“ISIL gubi teritorije u Iraku, izgubio je 40 posto naseljenih područja koja je nekada kontrolirao u Iraku. Gubi i teritorij u Siriji, na desetke tisuća kvadratnih kilometara”.

Obama je zatražio od ministra obrane Cartera da ode na Srednji istok kako bi koordinirao akcije uperene protiv ISIL-a i osigurao veći angažman arapskih zemalja unutar koalicije, dok državni tajnik John Kerry u utorak treba u Moskvi razgovarati sa svojim domaćinima o ruskoj ulozi u borbi protiv terorizma u Siriji.

Strah od napada na američkom tlu

Iako se očekivalo da će više govoriti o načinima zaustavljanja ISIL-ovih akcija na području Sjedinjenih Država, Obama je praktično poručio da ima povjerenje u snage sigurnosti i američke oružane snage, koje su “sposobne zaštiti američke građane”.

Prema najnovijim anketama, gotovo 70 posto Amerikanaca vjeruje kako postoji velika mogućnost da ISIL izvede teroristički napad na američkom tlu.

Upravo stoga se predsjednik Obama odlučio obratiti javnosti iz Pentagona – kako bi umanjio brigu građana oko mogućih napada tokom predstojećih praznika.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Potencijalna kandidatkinja Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u SAD-u obećala iduće sedmice predstaviti obiman plan za uništenje ISIL-a iz zraka, na kopnu i na internetu.

12 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO