Na samitu EU-a odluka o sankcijama Rusiji

Postoji opća ocjena da se ide u pravcu produženja sankcija Rusiji, rekla je Federica Mogherini (EPA)
Postoji opća ocjena da se ide u pravcu produženja sankcija Rusiji, rekla je Federica Mogherini (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je da će se o produženju ekonomskih sankcija protiv Rusije vjerovatno raspravljati na samitu čelnika EU-a u četvrtak i petak.

“Mislim da će o tom pitanju biti riječi na sastanku Evropskog vijeća, kao što je uvijek slučaj kada je o sankcijama protiv Rusije”, izjavila je ona nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Odluka o produženju ekonomskih sankcija protiv Rusije trebala je biti donesena na nivou ambasadora bez rasprave, ali je to odgođeno na zahtjev Italije, prenosi Hina.

EU treba donijeti odluku o produženju sankcija protiv Rusije zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi u trenutku kada, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, pokušava dobiti podršku za rješavanje sukoba u Siriji, gdje Rusija vojno podržava režim Bashara al-Assada.

‘Vrlo kratak razgovor’

“Postoji opća ocjena da se ide u pravcu produženja sankcija”, rekla je Mogherini, dodajući da se sporazum iz Minska o primirju još ni izdaleka nije proveden, ali da što se tiče poštovanja prekida vatre, “stvari idu u dobrom smjeru”.

Italija je u zadnji trenutak zatražila da se o produženju sankcija provede rasprava na najvišem nivou, iako ne dovodi u pitanje sankcije dok se ne provede sporazum iz Minska.

Italijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni rekao da je čelnici 28 zemalja članica EU-a, zbog pretrpanog dnevnog reda, o Rusiji razgovarati vrlo kratko, najvjerovatnije u četvrtak, prvi dan samita.

Izvor: Agencije


Povezane

Nekoliko ruskih kompanija stavljeno je na američku ‘crnu listu’ zbog sumnje da su djelovale u suprotnosti sa američkim zakonom o neširenju nuklearnog oružja.

02 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO