Merkel odbija veći angažman protiv ISIL-a

Njemačka je u Tursku prošle sedmice poslala 40 vojnika i dva aviona "tornado" kao podršku borbi protiv ISIL-a (AP)
Njemačka je u Tursku prošle sedmice poslala 40 vojnika i dva aviona "tornado" kao podršku borbi protiv ISIL-a (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ne prihvaća zahtjev SAD-a da se Berlin više vojno angažira u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Vjerujem da Njemačka ispunjava svoj dio obveza i ne moramo razgovarati o novim pitanjima koja su povezana s tim”, rekla je Merkel za televiziju ZDF, komentirajući pisanje Spiegela da je SAD uputio takav zahtjev Berlinu, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Spiegel navodi da, u pismu koje je američki tajnik za obranu Ashton Carter prošlog tjedna poslao njemačkoj ministrici obrane Ursuli von der Leyen, Washington traži veći vojni doprinos Berlina u borbi protiv ISIL-a.

Isti zahtjevi za sve partnere

Prema pisanju njemačkog magazina, u pismu nema posebnih zahtjeva i istovjetno je zahtjevima koje je SAD poslao ostalim partnerima.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva obrane potvrdio je prijem pisma i dodao da se američki zahtjev razmatra.

Drugi detalji vezani za sadržaj pisma nisu priopćeni, navodi Russia Today.

Njemački zastupnici odobrili su nedavno slanje do 1.200 pripadnika vojnog osoblja i šest zrakoplova “tornado” u Siriju, a kao potporu Francuskoj nakon terorističkih napada 13. studenog.

Berlin je, također, priopćio da će poslati fregatu kao potporu francuskom nosaču zrakoplova “Charles de Gaulle” u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

U četvrtak je prva grupa njemačkih vojnika s dva zrakoplova “tornado” i zrakoplovom za dopunu goriva stigla u bazu u Turskoj.

Njemačka kancelarka je u međuvremenu izjavila kako njemački kontingent neće surađivati sa snagama režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na terenu.

Merkel: Bez saradnje s Assadovim snagama

“Međunarodna koalicija protiv ISIL-a ne uključuje Assada i njegovu vojsku”, rekla je Merkel za listove Badischen Neuesten Nachrichten i Augsburger Allgemeinen.

U isto vreme, kancelarka je kazala da Berlin ne može stajati po strani i promatrati kako “brutalni i nehumani teroristi ISIL-a nastavljaju napredovati”.

Napravili su, rekla je, “vladavinu terora u Iraku i Siriji” i predstavljaju “izravnu prijetnju” za cijelu Europu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO