Još jedan incident ruskih i turskih brodova

Kapetan turskog plovila navodno nije odgovarao na višestruke pozive kapetana ruskog broda (EPA)

Ruska raketna krstarica i čamac ruske obalne straže primorali su jutros komercijalni brod, koji je Crnim morem plovio pod turskom zastavom, da promijeni kurs, nakon što se našao na putanji brodova krimske energetske kompanije Černomornjeftegaz.

Ta kompanija je potvrdila kako se incident dogodio dok je konvoj njenih brodova transportirao dvije naftne platforme na novu lokaciju u ruskim teritorijalnim vodama, što je poduzeto zbog komplicirane međunarodne situacije, prenio je Reuters.

“Kršeći propise za sprječavanje sudara i općeprihvaćene konvencije plovidbe, tursko plovilo se nije sklonilo s puta konvoja. Ono je prišlo sa strane i pokušalo prepriječiti put, čime je izazvalo priliku da dođe do sudara”, navodi se u priopćenju Černomornjeftegaza, u čijem su vlasništvu naftne platforme.

Kompanija je dodala i kako kapetan turskog plovila nije odgovarao na višestruke pozive kapetana ruskog broda putem radioveze.

Incident je razriješen kad su gliser ruske obalne straže i raketna krstarica ruske mornarice pritekli u pomoć konvoju koji je teglio naftne platforme, otjeravši turski čamac.

Naftne platforme, tipa B-312 i B-319, ukupno vrijedne 357 milijuna dolara, na kraju su sigurno isporučene na predviđenu lokaciju.

Turci tvrde da Rusi nisu pucali

Dan ranije, dogodio se još jedan pomorski incident. Kako tvrdi rusko Ministarstvo obrane, posada ruskog razarača “Smetlivi” bila je primorana koristiti vatreno oružje kako bi spriječila sudar s turskim ribarskim brodom u Egejskom moru.

No, vlasnik turskog broda Muzaffer Gecici izjavio je kako mornari ruskog broda nisu otvarali vatru na turski ribarski brod.

“Nismo se približavali ruskom brodu manje od jedne nautičke milje. ‘Smetlivi’ se nije kretao. Nisu pucali na nas. Čak i da je vatra bila otvorena, nitko to nije čuo”, rekao je Gecici, a prenose turski mediji.

Gecici, koji je ujedno i vlasnik kompanije “Geciciler Balikcilik”, koja se bavi ribolovom, potvrdio je i kako je njegov 56 metara dug brod u potpunosti opremljen potrebnom tehnikom i da je “snimku s nadzornih kamera predao obalnoj straži”, navode ruski mediji.

Prethodno je rusko Ministarstvo obrane priopćilo kako je patrolni brod “Smetlivi” u sjevernom dijelu Egejskog mora primijetio na rastojanju od jednog kilometra turski brod koji im se približavao s desne strane.

Bez obzira na mnogobrojne pokušaje “Smetlivog”, koji je stajao usidren, posada turskog broda nije uspostavljala vezu s ruskim mornarima i nije odgovarala na specijalne vizualne signale svjetlećeg semafora i signalnih raketa.

Zato su s ruskog broda, kako je navelo ministarstvo, bili prisiljeni ispaliti upozoravajuće hice kako bi izbjegli sudar s turskim brodom.

Ministarstvo obrane je navelo kako je odmah nakon toga tursko plovilo promijenilo kurs i, ne uspostavljajući kontakt s ruskom posadom, nastavilo plovidbu.

Rusija prijeti, Turska smiruje tenzije

Incident se dogodio 20-ak kilometara od grčkog otoka Lemnos, nakon čega je turski vojni predstavnik u Moskvi pozvan na razgovor.

“Turski vojni diplomata upozoren je tom prilikom na moguće pogubne posljedice nerazumnih akcija službene Ankare prema ruskom vojnom kontingentu koji je izvodio zadatke u borbi s međunarodnim terorizmom u Siriji”, potvrđeno je u ruskom Ministarstvu obrane.

Odgovorio je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, rekavši kako Turska ne želi podizati tenzije u odnosima s Rusijom.

Na pitanje novinara o događaju u vodama Egejskog mora, kazao je kako će se njegova zemlja o tome službeno oglasiti tek nakon što bude obavljen razgovor s ribarima s broda i pribavljene sve potrebne informacije.

“Vidjeli smo rusko priopćenje, ali uvijek to ponavljamo – mi ne želimo tenzije. Zagovaramo njihovo prevazilaženje dijalogom. Koraci koje smo poduzeli nakon događaja 24. studenog [kada je na sirijsko-turskoj granici srušen ruski avion] uvijek su bili u tom smjeru. Svi su pohvalili Tursku što zrelo i strpljivo pristupa i što ne želi rast tenzija”, rekao je Cavusoglu.

Početkom mjeseca je Turska prigovorila Rusiji zbog incidenta u kojem je ruski mornar fotografiran kako prijeti raketnim bacačem na palubi ratnog broda koji prolazi pored Istanbula.

Otkazan susret Putin – Erdogan

U međuvremenu je potvrđeno kako se bilateralni susret između ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana, planiran za 15. prosinca u Sankt Peterburgu, neće održati.

Takvu je informaciju potvrdio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Sastanak je dogovoren tijekom susreta dvojice predsjednika na marginama sastanka G20 prošlog mjeseca, a koji je prethodio turskom rušenju zrakoplova ruske vojske blizu sirijsko-turske granice.

“Neće se dogoditi [susret]”, rekao je Peskov na pitanje novinara.

Veze između Moskve i Ankare pogoršale su se nakon rušenja ruskog zrakoplova 24. studenoga, što je Putin opisao kao “kukavički ubod u leđa”.

Moskva je nametnula ekonomske sankcije Turskoj i Putin je, jasno se referirajući na turske snage, zapovijedio svojim vojnim snagama prošlog petka da “odmah pogode svaki cilj” koji zaprijeti ruskim snagama ili infrastrukturi u Siriji.

Izvor: Agencije