Francuska: Težak poraz krajnje desnice

Desničarska stranka Marine Le Pen doživjela je izborni poraz u drugom krugu francuskih regionalnih izbora. Nacionalna fronta nije uspjela osvojiti vlast ni u jednoj od provincija, uprkos prošlosedmičnom uspjehu u prvom krugu.

Predsjednica desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen poražena je u drugom krugu regionalnih izbora. U prvom krugu ta stranka je imala značajnu prednost u više regija. Ali, u drugom krugu francuski glasači su im uskratili povjerenje. Le Pen je stoički podnijela izborni poraz.

“Sada se više ne dijelimo na desnicu i ljevicu, već na globaliste i patriote. Globalisti se zalažu da se Francuska i njen narod stope u nekakvu globalnu naciju, dok patriote smatraju da samo nacija može spasiti Francusku, a to uključuje i sve vas“, kazala je Marine Le Pen.

Pouka iz prvog kruga

Nacionalni front iskoristio je apatiju glasača u prvom krugu izbora. Ali, nedjeljni odziv bio je značajno viši – na glasanje je izašlo 60 posto registriranih glasača.

“Prije ovih izbora socijalisti su bili na vlasti u gotovo svim regijama Francuske. Međutim, sada su socijalisti i republikanci dobili približno isti broj glasova. Republikanci su imali značajnu korist od taktičkog glasanja, jer je njihov stari rival, Socijalistička partija, odustao od kandidature u drugom krugu i zamolio svoje glasače da glasaju za republikance, kako bi onemogućili pobjedu ekstremne desnice”, javlja reporterka Al Jazeere Jacky Rowland.

Nakon izbora, svojim glasačima se obratio i bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, vođa republikanaca. Bez trijumfalizma obećava da će uzeti pouku iz prvog kruga izbora.

“Mobilizacija glasova u korist naših kandidata u drugom krugu izbora pokazuje da nikako ne smijemo zaboraviti upozorenje koje je svim političarima u Francuskoj upućeno nakon prvog kruga izbora”, rekao je Sarkozy.

Desnica još prijeti

Socijalistička partija Francoisa Holanda oporavila se nakon prvog kruga. Popularnost francuskog predsjednika značajno je porasla nakon prošlomjesečnih napada u Parizu. Ipak, socijalistički premijer bio je oprezan.

“Nije vrijeme za slavlje ili osjećaj pobjede. Opasnost od krajnje desnice još je prisutna. Lično nikako ne mogu zaboraviti rezultate prvog kruga. Svjestan sam svoje odgovornosti i odgovornosti moje Vlade. Imamo obavezu da više slušamo narod Francuske i djelujemo u skladu s tim”, kazao je Manuel Valls, francuski premijer.

Naredni izbori u Francuskoj bit će predsjednički. Iako će se održati tek za više od godinu, ujednačeni rezultati regionalnih izbora ukazuju na to šta možemo očekivati.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO