Burundi: Pogubljenja na ulicama glavnog grada

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je nasilje u Burundiju. Dan nakon što je 15 osoba poginulo u koordiniranim napadima na vojne objekte u glavnom gradu Bujumburi, pojavile su se informacije o pronalasku još najmanje 40 tijela, i to na ulicama tog grada.

Zbog pucnjave i eksplozija, Bujumbura je u petak blokirana. Stanovnike su dočekali punktovi, barikade i vojne patrole. Borbe u toj afričkoj državi intenzivirane su proteklih dana. Sukobi između desetaka pripadnika paravojnih jedinica te policije i vojske trajali su satima.

Većina napada desila se u okruzima koji se protive tome da predsjednik Pierre Nkurunziza ostane na vlasti. U okrugu Chibitoke stanovnici kažu da su muškarci u policijskim uniformama ubili pet njihovih komšija. Svjedoci opisuju kako su žrtve izvedene iz svojih domova, provedene kroz ulicu i pogubljene vatrenim oružjem.

“Policajci su ušli i uzeli mi mobitel. Uništili su vrata i našli ovog muškarca unutra. Izveli su ga napolje i ubili”, govori jedna stanovnica Burundija.

Etničke podjele

Iz policije kažu da vrše pretrese kuća u okrugu u potrazi za neprijavljenim oružjem. U četvrtak su izložili oružje i municiju koje su pronašli u toku sedmice.

Nemiri su počeli u aprilu, kad je predsjednik objavio kako će se kandidirati za treći mandat, uprkos Ustavu, koji ograničava obavljanje funkcije na dva mandata. Kritičari tvrde da se njegovim izborom za treći mandat krši i mirovni sporazum, kojim je okončan 12-godišnji građanski rat, a predsjednik došao na vlast.

Više od 300.000 osoba ubijeno je između 1993. i 2006. godine u sukobima pobunjenika iz etničke grupe Hutu i manjine Tutsi, koja je kontrolirala vojsku. U politički motiviranom nasilju od aprila je život izgubilo najmanje 280 osoba.

Svjetske sile sada strahuju da bi aktuelni nemiri mogli ponovo produbiti etničke podjele i dovesti Burundi do ivice još jednog građanskog rata.

Izvor: Al Jazeera i agencije