Političko krilo kurdsko-arapske koalicije u Siriji

Kurdske snage uključile su se u žestoke borbe protiv ISIL-a u tom dijelu Sirije (AP)

Kurdsko-arapska koalicija za borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je stvaranje svog političkog krila nakon dvodnevne konferencije u sirijskom sjeveroistočnom gradu Al-Malikiyahu.

Formiranje Sirijskog demokratskog vijeća odobreno je u četvrtak na sastanku kojem je prisustvovala i Stranka demokratske unije (PYD), najveća kurdska grupa, kao i njeno oružano krilo YPG.

Pripadnici PYD-a nisu bili pozvani na drugi sastanak sirijske opozicije održan u saudijskoj prijestolnici Rijadu.

Saveznici te grupe, Sirijske demokratske snage (SDF), također nisu bili pozvani u Saudijsku Arabiju.

„Učesnici sastanka dogovorili su stvaranje Sirijskog demokratskog vijeća, političke grane Sirijskih demokratskih snaga“, stoji u saopćenju objavljenom nakon konferencije.

U SDF-u, formiranom u oktobru, u koaliciji su jake jedinice Kurdske narodne zaštite (YPG) te manje arapske i kršćanske oružane grupe, a cilj je suprotstaviti se ISIL-u.

Napadi u Hasakahu

Kada je riječ o drugim vijestima iz sirijske većinski kurdske sjeveroistočne regije, crni bilans trostrukog bombaškog napada od četvrtka povećao se na 22, navodi mreža za praćenje stanja.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) navodi kako je prvobitni broj poginulih u Tell Tameru, u pokrajini Hasakah, bio dvanaest.

Rami Abdulrahman, direktor SOHR-a, kazao je kako je jedna bomba detonirala pored pošte kojom upravljaju kurdske sigurnosne snage, pri čemu su poginuli članovi tih jedinica, premda se nije znalo koliko ih je mrtvo.

Druga eksplozija desila se ispred bolnice, navodi Abdulrahman, dodavši kako su poginule četiri žene i ljekar.

Istakao je kako je veliki broj povrijeđenih u eksplozijama, dodavši kako ni broj smrtno stradalih vjerovatno nije konačan.

Tell Tamer kontroliraju kurdske snage i često je meta napada ISIL-a. Pripadnici te grupe su u februaru “pregazili” većinu regije u kojoj se nalazi taj grad. Tokom te ofanzive oteli su najmanje 220 asirskih kršćana.

Kurdske snage i YPG postepeno su ponovo osvojili područje, a u proteklih nekoliko mjeseci su oslobodili desetke talaca ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO