Irak se žali UN-u zbog turskih vojnika

Abadi kaže da prisustvo turske vojske predstavlja kršenje Povelje UN-a (EPA)

Premijer Iraka Haider al-Abadi je naredio Ministarstvu vanjskih poslova te države da uputi zvaničnu žalbu Ujedinjenim narodima zbog, kako navodi, turskog narušavanja iračkog suvereniteta.

On je istakao da prisustvo turske vojske u Iraku predstavlja kršenje Povelje UN-a i da iračke vlasti to nisu dozvolile.

“Mi tražimo da Vijeće sigurnosti UN-a preuzme odgovornost i naredi Turskoj da odmah povuče svoje trupe iz naše zemlje”, saopćeno je iz Abadijeve kancelarija.

Ranije je saopćeno da su turski zvaničnici, uključujući šefa tamošnje obavještajne službe Hakana Fidana, posjetili Irak i pokušali da nađu rješenje za krizu.

Erdogan: Turske trupe u Iraku na zahtjev premijera

“Turskoj delegaciji je rečeno da je jedini način da se kriza riješi povlačenje turskih trupa sa iračke teritorije”, saopćili su iz Abadijeve kancelarije.

Vođa iračkih šiita Ayatollah Ali al-Sistani je također kritikovao prisustvo turskih vojnika na iračkoj teritoriji tokom molitve petkom.

“Nijedna zemlja ne bi trebala poslati svoje trupe na područje druge zemlje, pod izgovorom da je podržava u borbi protiv terorizma, bez prethodnog dogovora vlada dviju zemalja”, zaključio je Sistani.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan ranije je izjavio da su turske trupe poslane u Irak na zahtjev premijera Haidera al-Abadija.

“Turski vojnici su u kampu Bashiqa na zahtjev Haidera al-Abadija iz 2014. godine. Sada se pitam zašto on šuti od 2014. godine”, rekao je Erdogan u intervjuu za Al Jazeeru.

Ankara tvrdi da su trupe u Iraku kako bi obučile tamošnje snage za borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Turska je saopćila da neće angažirati više vojnika, ali je odbila povući one koji su već tamo.

Erdogan je za Al Jazeeru kazao da iračka i iranska vlada imaju sektaške politike i u Siriji i u Iraku.

Izvor: Al Jazeera