Biden i Davutoglu: Smiriti tenzije između Turske i Iraka

Turska vojska je saopćila da obuke pešmerga provodi u četiri pokrajine na sjeveru Iraka (EPA)

Zamjenik američkog predsjednika Joe Biden i premijer Turske Ahmet Davutoglu razgovarali su o naporima dvije zemlje u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Dvojica lidera su telefonom razgovarala i o posljednjim dešavanjima u Iraku, napominjući da je važno da se smire tenzije između Turske i Iraka, javlja Anadolija.

“Potrebno je smanjiti tenzije na način da se poštuje suverenitet Iraka i u potpunosti s koalicijom koordiniraju napori u borbi protiv ISIL-a”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Američka administracija je pozvala na politički dijalog između dvije zemlje kako bi se to pitanje riješilo.

Turska vojska nedavno je objavila detalje o programima obuke kurdskih snaga pešmerga za borbu protiv ISIL-a na sjeveru Iraka.

Obuka pešmerga

U prošli petak blizu 150 turskih vojnika s dvadesetak tenkova ušlo je na iračku teritoriju radi obuke.

Dan poslije ostvareni su telefonski kontakti između čelnika ministarstava odbrane dvije zemlje o tom pitanju.

Turska vojska je saopćila da obuke pešmerga provodi u četiri pokrajine na sjeveru Iraka, što je potvrdio glasnogovornik vlade Kurdske samouprave na sjeveru Iraka Safin Dizayi.

Turske snage koje su ušle u Irak zamijenile su kolege koje su završile svoju smjenu obuke.

Do sada je više od 2.500 pripadnika snaga pešmerga prošlo program obuke turskih snaga.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon što je istekao rok koji je Bagdad postavio turskim snagama za povlačenje, a što Ankara nije učinila, irački premijer pozvao je NATO u pomoć zatraživši da iskoristi svoj autoritet kako bi prisilio Tursku na povlačenje. Vijeće sigurnosti UN-a o tome je održalo sastanak iza zatvorenih vrata, ali izostala je zajednička izjava.Inače, Ankara je poručila […]

Published On 09 Dec 2015

Nakon najave SAD-a o slanju specijalaca, irački premijer rekao da pomoć u borbi protiv ISIL-a može doći samo uz odobrenje.

Published On 02 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO