Umjetničke instalacije širom Pariza

Glavna tema posljednjih dana u Parizu je konferencija o klimatskim promjenama organizirana u tom gradu.

Međutim, ni gotovo mjesec dana nakon napada u kojem je poginulo 130 ljudi, Parižani se i dalje ne mogu vratiti starom načinu života.

Ipak, neki od njih nadahnuće su našli upravo u konferenciji pa su širom Pariza postavljene umjetničke instalacije.

U jednom parku, na jugu grada, može se vidjeti prikaz porasta nivoa mora, a u samom srcu grada, kod Panteona, tope se komadi leda.

“Pariz je i dalje u žarištu svjetskih medija. New York Times objavio je tekst o instalaciji posvećenoj klimatskim promjenama na obalama rijeke Seine”, izvještava iz Pariza reporter Al Jazeere Nick Clark. 

Plavi kit sastavljen od 1.500 različitih dijelova smole, drveta i metala – to je prikaz čuda biološke raznolikosti svijeta.

“Ovaj kit predstavlja veličinu i snagu. Predstavlja živo biće, jednu predivnu životinju. No, istovremeno pokazuje i kako je naš svijet osjetljiv”, kaže stanovnik Pariza.

Konferencija treba biti prekretnica

Naravno, ove instalacije naručene su prije napada 13. novembra. Slike te kobne noći brojnim Parižanima i dalje su svježe.

Ipak, neki ne misle da konferencija o klimatskim promjenama ima nekog smisla.

“Konferencija nije baš u skladu sa trenutnim raspoloženjem koje vlada u gradu. To bi mogao biti pozitivan događaj koji će malo podići moral, ali to Parižanima trenutno nije glavna preokupacija”, smatra jedan stanovnik francuskog glavnog grada. 

Drugi se nadaju kako će ova konferencija biti prekretnica, da će se poslije nje svijet okrenuti čistijoj i sigurnijoj budućnosti, ako se donesu prave odluke.

“Upravo zbog svega što se dogodilo, učesnici konferencije će uložiti veći napor da postignu dogovor, jer svijet se sada mora ujediniti”, ističe jedna Parižanka. 

‘Postoji neka vrsta straha’

U muzeju Grand Palais postavljena je izložba mogućih rješenja za problem klimatskih promjena.

“Zbog posljednjih događaja u Parizu, naravno da postoji neka vrsta straha, ali želimo izgraditi novi svijet i to će pomoći da naši problemi nestanu. Bez sumnje”, kaže Pascal Perzo, organizator izložbe. 

Činjenica da uprkos velikim sigurnosnim izazovima konferencija o klimatskim promjenama nakon napada nije otkazana govori o karakteru ovoga grada. Većina ljudi misli kako je to bio pravi potez.

Možda će upravo taj duh u posljednjim danima konferencije nadahnuti izaslanike i ministre da postignu održiv dogovor.
Dogovor koji će možda zauvijek biti pozitivno povezan s Parizom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Predstavnici više od 190 zemalja na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimi u Parizu do 11. decembra pokušavaju usaglasiti stavove i doći do novog dogovora o klimatskim promjenama. Cilj je da se dalje zagrijavanje planete zadrži u okviru dva stepena Celzija kako bi se izbjegle dramatične posljedice poput obilnih poplava ili suša, a koje bi dovele […]

Published On 07 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO