U Turskoj se gradi najviši stakleni vidikovac

Vidikovac se nalazi na nadmorskoj visini od 490 metara i 220 metara iznad rječice Hatila (Anadolija)

U Turskoj se gradi najviša staklena terasa, vidikovac na stijenama Sikildim u Artvinu, na sjeveroistoku zemlje, a nakon otvorenja naredne godine se očekuje da 100.000 turista godišnje uživa u spektakularnoj panorami sa te terase.

Vidikovac u kanjonu Nacionalnog parka Hatila gradi Direkcija za zaštitu okoliša i nacionalnih parkova, koja djeluje pod okriljem turskog Ministarstva šumarstva i vodoprivrede.

Resorni turski ministar Veysel Eroglu je najavio da će vidikovac biti otvoren za posjete početkom naredne godine i da će značajno doprinijeti turističkom razvoju te regije.

Godišnje 100.000 posjetilaca

Staklena terasa površine 50 kvadratnih metara je smještena na stijeni Sikildim, sa koje se pruža spektakularan pogled dolinom Nacionalnog parka Hatila, kroz koji protiče istoimena rječica.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 490 metara i 220 metara iznad rječice Hatila.

“Dolazak na terasu montiranu na stijeni izaziva erupciju adrenalina, koji je karakterističan za ekstremne sportove. Očekujemo da, nakon otvaranja terase, Nacionalni park godišnje posjećuje po 100.000 turista. Nastavit ćemo investirati u prirodne ljepote naše zemlje. Moramo čuvati ovakva mjesta, bez skrnavljenja okoliša, a to će donijeti veće turističke prihode”, kazao je Eroglu.

Izvor: Agencije


Povezane

U Novom Beogradu danas živi blizu 300.000 ljudi, i to je najveća opština u bivšoj Jugoslaviji.

Published On 04 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO