Peruanac tuži njemačkog energetskog giganta

Jedno od najtežih pitanja konferencije o klimatskim promjenama  je novac.

Bogate zemlje se smatraju najvećim zagađivačima, a siromašne snose najteže posljedice zagađivanja okoliša.

Jedno od prijelomnih pitanja je – ko će nadoknaditi štetu koju uzrokuju poplave i suše izazvane klimatskim promjenama.

Peruanac Saul Luciano je odlučio djelovati samostalno, a pokrenuo je privatnu tužbu protiv jedne od najvećih njemačkih energetskih kompanija.

Planine i jezera Perua, i svoje njive, Saul Luciano u proteklih desetak dana zamijenio je betonom Pariza.

Ekosistem narušen

Više od 190 zemalja učesnica konferencije o klimatskim promjenama želio je upozoriti na svoj problem.

“Problem je to što u mom kraju mnogo poljoprivrednih porodica već sada ima probleme s kišom, sa usjevima. Svjedočimo o događajima koje ne poznajemo od ranije. Ekosistem je narušen, neke životinje nestaju, pojedine vrste ptica nestale su, ne možemo ih više vidjeti. Mislimo da je sve to posljedica klimatskih promjena”, istakao je farmer iz Perua Saul Luciano.

Njegov otac sjeća se vremena kada je porodicu izdržavao poljoprivredom, a nova generacija svjedoči o snijegu koji se topi i sve većim jezerima koja plave te iste njive.

“Veliki zagađivači bi trebali biti nekako odgovorni za nanesene štete koje počinjemo primjećivati. One su ozbiljne, kao i njihove posljedice. Trebali bi biti odgovorni na način da poprave to što se događa. Svi mi očekujemo rješenje i odluku da se zaustavi globalno zagrijavanje, jer to uzrokuje brojne problem”, kazao je Luciano.

Upravo zbog toga tuži jednu od najvećih evropskih energetskih kompanija.

Od njemačkog RWE traži 17.000 eura. Toliko, izračunao je, iznosi udio njihove odgovornosti.

I brojni drugi u Parizu upozoravaju na direktni utjecaj klimatskih promjena. Kažu da je to pitanje života i smrti za cijeli planet.

No, pitanje je hoće li konferencija o klimatskim promjenama doprinijeti preuzimanju odgovornosti za zagađenja i posljedice u mjeri u kojoj bi to željeli aktivisti.

“Tražimo smanjivanje svih emisija fosilnih goriva, potpunu dekarbonizaciju u sljedećih 30 – 40 godina. To predstavlja i značajne promjene u poslovnim modelima kompanija koje koriste fosilna goriva, a imaju velik utjecaj na stavove brojnih vlada”, kazala je Ulrikka Aarnio iz Evropske mreže za klimatsku akciju.

Kompromis vlada

Dogovor na kraju Pariške konferencije morat će odraziti kompromis vlada, kompanija i civilnog društva.

Zato predsjednik Programa za klimatsku pravdu kaže da bi uspjeh privatne parnice Peruanca Saula Luciana protiv njemačke kompanije mogao donijeti promjene.

“Ako je ovo nešto što se može ponoviti u drugim državama, onda to predstavlja razlog za zabrinutost drugih velikih kompanija koje koriste fosilno gorivo. Takve velike kompanije registrirane su u više zemalja i jurisdikcija širom svijeta. Ukoliko se u konkretnom primjeru postigne i samo nagodba, to bi se moglo shvatiti kao priznanje neke vrste odgovornosti, i samim tim popločati put drugim sličnim tužbama”, zaključio je Stephen Leonard, predsjednik Programa za klimatsku pravdu.

A ko je glavni krivac za klimatske promjene, kaže, nije upitno.

Prema istraživanju o najvećim zagađivačima, objavljenom u stručnom magazinu o klimatskim promjenama, 90 kompanija koje se bave naftom, gasom i ugljem odgovorne su za gotovo dvije trećine, ili 63 posto, svih CO2 emisija.

Među njima i one najveće, poput Chevrona, Gazproma, Saudi Aramca i Shella.

Izvor: Al Jazeera 


Povezane

U Parizu je počeo samit o klimatskim promjenama. Sudjeluju predstavnici iz 190 zemalja svijeta. Među njima su i predsjednici SAD-a, Kine, Indije i članica Europske unije – zemalja koje su odgovorne za najveće emisije štetnih ugljikovih plinova. Pregovori će trajati dvije sedmice. Za to vrijeme će pokušati postići dogovor o tome kako smanjiti štetne emisije. […]

Published On 30 Nov 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO